Gemeente Stadskanaal

Het college en de wooncorporatie Lefier willen elk 20.000 euro beschikbaar stellen voor een integrale en innovatieve aanpak van de woonoverlast in de gemeente Stadskanaal.

Vanwege het innovatieve karakter van deze aanpak, draagt ook de provincie Groningen 30.000 euro bij aan de kosten van de extra maatregelen die worden getroffen. De gemeente, Lefier en Welstad constateren dat bij de meest complexe en hardnekkige overlastsituaties de bestaande instrumenten niet toereikend zijn.

Daarom wordt voorgesteld om formatie beschikbaar te stellen, die op individueel niveau interventies uitvoert bij deze complexe overlastsituaties. Het principe hierbij is: één gezin, één plan. Er wordt gewerkt vanuit het Centrum van Jeugd, Gezin en Veiligheid (CJGV), met een directe lijn naar de gemeente, Lefier en Welstad.

Verwacht wordt dat de extra maatregelen positieve effecten zullen hebben op de leefbaarheid in de wijken. Bovendien kan daarmee de doelstelling worden behaald om de gesignaleerde overlast in twee jaar tijd te halveren.

Medio januari vorig jaar was nog sprake van circa 80 situaties die ernstige woonoverlast veroorzaakten voor circa 1000 huishoudens. De bestuurders van de gemeente, Lefier en Welstad vinden dit onaanvaardbaar.

* 11 januari 2010