Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvormingsronde A maandag 11 januari 2010

Tijd en plaats

Op maandag 11 januari 2010 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde A plaats van 19.00- 19.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Aanpassen mandaatregeling i.v.m. digitaliseringeisen van de Wro

Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A. In het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) zal per 1 januari 2010 een verplichting gelden om ruimtelijke plannen en besluiten in elektronische vorm te waarmerken en digitaal beschikbaar te stellen. In de nota wordt gemotiveerd waarom wordt geadviseerd in te stemmen met het verlenen van mandaat aan het college met de bevoegdheid van ondermandaat ten behoeve van het waarmerken en publiceren van digitale Wro-instrumenten. Mandaat betekent dat de bevoegdheden worden uitgeoefend namens het bestuursorgaan namens het bestuursorgaan dat de bevoegdheden mandateert. Het besluit blijft bij de raad liggen als bevoegd bestuursorgaan.

Samenvatting Programma van Eisen en budget Post Noord Brandweer en grondexploitatie Dennenstraat

Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A. Op 30 november 2009 heeft de raad een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor de brandweerpost. Met dit voorbereidingskrediet is en Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) opgesteld en een nieuwe grondkostenraming gemaakt. Tevens is de planning geactualiseerd. De raad wordt voorgesteld het SPvE vast te stellen en een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 4.310.000,- voor de bouw en de daaruit vloeiende lasten te dekken uit de in de PPN 2010 ­ 2013 opgenomen middelen. Ook wordt de raad gevraagd de Grondexploitatie Brandweer Post Noord Dennenstraat vast te stellen.

Aanleg van een geluidscherm op bedrijventerrein Marslanden Zuid

Op bedrijventerrein Marslanden-Zuid is nog 2,7 ha beschikbaar voor bedrijvigheid. Omdat in de huidige situatie de ligging van de geluidszone niet in overeenstemming is met de ruimte voor bedrijvigheid die het bestemmingsplan biedt, is dit deel van Marslanden op dit moment niet uitgeefbaar. Dit heeft te maken met het ontbreken van geluidsruimte op het terrein. Hiertoe wordt de raad voorgesteld te besluiten om over te gaan tot aanbesteding en aanleg van een geluidscherm aan de zuidwest zijde van bedrijventerrein Marslanden Zuid. Ook wordt de raad voorgesteld de hiermee gemoeide kosten ten laste te brengen van de grondexploitatie Marslanden Zuid.

Voorbereidingsbesluit dr. Van Thienenweg 1

Het Waterschap Groot Salland wil het bestaande kantoor aande Dr. Van Thieneweg 1 uitbreiden met een installatie voor de zuivering van ziekenhuisafvalwater. Hiervoor is op 27 juni 2008 een aanvraag om bouwvergunning ingediend. Deze is echter in strijd met het bestemmingsplan. Medewerking aan dit bouwplan kan alleen worden verleend als een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 WRO wordt gevolgd. Door het nemen van een voorbereidingsbesluit kan, nadat van Gedeputeerde Staten van Overijssel een verklaring van geen bezwaar is ontvangen vrijstelling verleend worden.

Besteding gelden Decentralisatiefonds Beeldende Kunst en Vormgeving

Op dinsdag 8 december stond deze Beslisnota geagendeerd voor de Informatieronde op het Raadsplein. Door de voorzitter is toen geïnventariseerd of de vragen ook schriftelijk gesteld konden worden. Hiermee heeft de raad ingestemd. Dit heeft er toe geleid dat dit stuk rechtstreeks is geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Tijdens de begrotingsbehandeling op 23 november is dit onderwerp ook aan de orde gekomen. Er zijn toen twee amendementen aangenomen die invloed hebben op dit voorstel. Amendement 17 regelt dat de tentoonstellingsfunctie niet wordt ondergebracht bij Stedelijk Museum Zwolle, maar bij het Kunst Service Punt van de Muzerie. En door het aannemen van amendement 18 is besloten om ten laste van deze BKV-middelen een meerjarige subsidie toe te kennen van ¤ 20.000,- per jaar aan P.Art of your life. Het college stelt voor ter versterking van de bestaande infrastructuur totaal ¤ 50.000,- te besteden aan Stichting Het langhuis, Projecten R-10 en de website Beelden in Zwolle. Het resterende bedrag van ¤ 100.000,- wordt ingezet voor de tentoonstellingsfunctie. Het college wilde deze functie organisatorisch onderbrengen bij het Stedelijk Museum.

Parkeergarage Katwolderplein

In mei 2007 heeft de raad het Programma van Eisen (PvE) vastgesteld betreffende Katwolderplein (toen nog genaamd Vogeltjesbuurt/Willemspoort). In het PvE is een parkeergarage opgenomen van minimaal 1000 plaatsen. Bedoeld voor parkeerbehoefte van de ontwikkeling zelf en tevens ter compensatie voor het verdwijnen van het straatparkeren in de binnenstad en voor de te slopen parkeervoorziening Noordereiland. In oktober 2008 is de raad met een informatienota op de hoogte gesteld van het collegebesluit om als gemeente de parkeergarage zelf te gaan realiseren en exploiteren. Er is een extern projectleider aangetrokken en er is overleg gevoerd met de vele betrokken partijen. Op basis van rekenmodellen en de ontwikkelde varianten is nu een principe keus te maken voor verdere uitwerking. Voorgesteld wordt te kiezen voor de variant met de diepste ligging (0,60 m boven maaiveld), het maximaal aantal parkeerplaatsen (circa 1276) en in twee parkeerlagen. Voor de verdere voorbereiding wordt een krediet gevraagd van ¤ 1.250.000. Verwacht wordt dat in mei 2010 een definitief besluit ter realisatie genomen kan worden. Tijdens de informatieve bespreking op 8 december 2009 konden niet alle vragen worden beantwoord. Afgesproken is dat schriftelijke beantwoording volgt en dat het onderwerp daarna als A-stuk kan worden doorgeleid naar de besluitvormingsronde.

Vaststellen Bodembeleidsplan

Door het bodembeleidsplan worden kaders gegeven waarbinnen de wettelijke taken die de gemeente heeft op het gebied van grond- en waterkwaliteit worden uitgevoerd. Ook worden de beleidsmogelijkheden die bestaan nader ingevuld. Hiermee wordt de bodem en de ondergrond een belangrijke onderdeel van de duurzame ontwikkeling van de stad Zwolle. De raad wordt voorgesteld de reactienota en het bodembeleidsplan vast te stellen. Ook wordt de raad verzocht de bodemsaneringsverordening aan te passen en deze in werking te laten treden 1 dag na publicatie.

Subsidieregeling duurzaamheidmaatregelen bestaande woningen

Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A. De afgelopen tijd is gewerkt aan het opstellen van een subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen bestaande woningen. De gemeenteraad heeft bij de begroting voor het jaar 2009 een bedrag van ¤150.000,- beschikbaar gesteld met als doel Zwolse woningeigenaren te stimuleren duurzaamheidsmaatregelingen te treffen aan hun woningen. Hiertoe wordt de raad voorgesteld de subsidieregeling vast te stellen en in te stemmen met de wijze van uitvoering van de regeling, de bijbehorende kostenbegroting en de communicatieaanpak. Ook wordt de raad verzocht deze deelverordening op te nemen als hoofdstuk 21 in de Algemene Subsidieverordening.

Horeca Park De Wezenlanden

Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Op 1 juni 2004 heeft de raad het Definitief Ontwerp vastgesteld als toekomstvisie voor de herinrichting van het park De Wezenlanden. Ook de realisatie van een horecapaviljoen is daarin opgenomen. Deze zou kostenneutraal gerealiseerd worden. Hoewel de realisatie kostenneutraal zal plaatsvinden, is de goedkeuring voor het ophogen van het krediet voor het project park De Wezenlanden noodzakelijk. De raad wordt daartoe voorgesteld kennis te nemen van het advies van de selectiecommissie en het besluit van het college om dit advies te volgen. Daarnaast wordt de raad gevraagd een aanvullend krediet van ¤100.000,- beschikbaar te stellen voor de realisatie van een horecagelegenheid in park De Wezenlanden en na uitgifte in erfpacht de kosten te dekken via het erfpachtcanon.

Vaststelling bestemmingsplan Marslanden

De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Marslanden gewijzigd vast te stellen. Voor het bedrijventerrein Marslanden gelden momenteel 11 bestemmingsplannen, in het kader van het project Zwolle op Orde (vastgesteld door de raad in 2003) is dit bestemmingsplan opgesteld. Er zijn twee zienswijzen (Albert Heijn bv en pack2pack Zwolle bv) ingediend, de raad wordt voorgesteld tegemoet te komen aan deze zienswijzen. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A. Dit grotendeels conserverende bestemmingsplan brengt geen kosten voor de gemeente met zich mee.

Verlenen ontslag burgerlid fractie Partij van de Arbeid

De heer Bunink heeft schriftelijk laten weten per 1 januari 2010 niet meer beschikbaar te zijn als burgerlid namens de PvdA fractie. In artikel 8 lid 1van de raadscommissieverordening is geregeld dat de raad commissieleden benoemd. Artikel 8 lid 2 van deze verordening vermeldt dat op voordracht van de fractie een commissielid, niet raadslid zijnde, voor benoeming kan worden voorgedragen. Het logisch gevolg hiervan is dat ook over het verlenen van ontslag door de raad wordt besloten. Voorgesteld wordt de heer J. Bunink met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 ontslag te verlenen als burgerlid.

Zwolle Millenniumgemeente

Op 14 december is deze Beslisnota informatief behandeld op het Raadsplein. Toen is na de toezegging van de wethouder om schriftelijk terug te komen op de Zwolse variant van de actie Het Glazen Huis geconcludeerd dat deze nota rechtstreeks geagendeerd kon worden voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Door de Verenigde Naties zijn in 2000 (millenniumjaar) acht doelen geformuleerd gericht op armoedebestrijding, emancipatie, gezondheid, onderwijs en duurzaamheid. Het is de bedoeling om door internationale samenwerking te werken aan deze doelen. Op initiatief van de fractie van de ChristenUnie is nagegaan in hoeverre Zwolle kan bijdragen aan de Millenniumdoelen. De notitie "Zwolle Millenniumgemeente" is in eerste instantie in februari 2009 meningsvormend besproken. De vervolgnotitie, die door het college in samenspraak met de initiatiefnemers is opgesteld, is op 31 augustus in de informatieronde aan de orde geweest. Naar aanleiding hiervan is deze beslisnota opgesteld. In het kader van de Millenniumdoelen wil de gemeente Zwolle nieuwe initiatieven uit de samenleving stimuleren. Daarnaast wil de gemeente een rol spelen in het verbinden van actieve partijen. Dit alles op basis van de principes van "Samen maken we de Stad" Als primaire aandachtsgebieden zoekt Zwolle aansluiting bij thema's waar Zwolle sterk in is. Als onderwerpen wordt gekozen voor onderwijs, gezondheidszorg en duurzame ontwikkeling. Bij duurzame ontwikkeling wordt vooral gedacht aan "Visie op de ondergrond". De opgedane kennis en expertise is goed in te zetten voor ontwikkelingsprojecten. Gevraagd wordt in te stemmen met de voorgestelde invulling van Zwolle Millenniumgemeente.

Antillianenbeleid 2010

Voor het beleid gericht op Antillianen en Arubanen krijgt Zwolle van het rijk over de periode 2010 ­ 2013 jaarlijks een bedrag van 82.500,- . Als voorwaarde geldt een gemeentelijke cofinanciering van tenminste 50%. Er lopen al twee projecten, die gericht zijn op Antilliaanse jongeren. Het eerst project is "On Track Again" (OTA) een straathoekwerkersproject dat door het leggen van contacten hulpverlening voor de doelgroep bereikbaar maakt. OTA wordt uitgevoerd door Travers. Het tweede project is "Een Spiegel Liegt Niet" een project gericht op schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Dit project wordt uitgevoerd door Leerplicht/RMC. Voorgesteld wordt om de rijksmiddelen voor 2010 in te zetten voor de beide projecten. Op 14 december is deze Beslisnota informatief behandeld op het Raadsplein. Hoewel de meningen verdeeld waren is besloten deze Beslisnota toch rechtstreeks te agenderen voor het Raadsplein Besluitvormingsronde A.

Uitvoeringsprogramma Noordelijke Stadsrand

Tijdens het Raadsplein op 14 december is deze Beslisnota informatief behandeld. Er is toen geconcludeerd dat de nota rechtstreeks geagendeerd kon worden voor de Besluitvormingsronde A. Naderhand is een aangepast voorstel overgedragen aan de griffie. De wijziging zit hem voornamelijk in het beschikbaar te stellen krediet en de dekking daarvan. Op 7 september 2009 heeft de raad de visie Noordelijke Stadsrand vastgesteld. Inmiddels is dit in samenwerking met diverse partijen uitgewerkt tot het voorliggende uitvoeringsprogramma. Uitvoering van de diverse projecten draagt bij aan een mooie overgang van de stadsrand Zwolle naar het omringend Nationaal Landschap IJsseldelta. Bovendien sluit het uitvoeringsprogramma aan op het Herijkt Uitvoeringsprogramma van het Nationaal Landschap IJsseldelta en is het afgestemd met het uitvoeringsprogramma Structuurplan. De raad wordt voorgesteld het uitvoeringsprogramma Noordelijke Stadsrand vast te stellen en voor de uitvoering van de projecten een krediet beschikbaar te stellen van ¤3.780.000,-.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 18-12-2009 tot 11-01-2010