Ingezonden persbericht



---



Persbericht vrijdag 18 december 2009

Eerste editie van JONG! hét filmfestival voor en door jongeren

Januari 2010 gaat JONG! van start; het eerste Nederlandse filmfestival dat voor jongeren door jongeren is gemaakt. Van 11 tot en met 17 januari 2010 zijn nieuwe en bijzondere films te zien in het Corrosia! Theater de Roestbak in Almere. Deze eerste editie van JONG! is samengesteld door dertien jongeren van de middelbare school de Meergronden in Almere.

Afgelopen maanden hebben dertien jongeren van OSG de Meergronden een intensief programma gevolgd waarbij zij veel films hebben bekeken en beoordeeld en lessen hebben gevolgd in onder andere scenarioschrijven, filmanalyse en produceren. Met als resultaat een programma van Nederlandse en internationale films.

Op schooldagen draaien er schoolvoorstellingen, die door diverse middelbare scholen uit Almere met de klas bezocht worden. In het weekend is er een open programma. Dit programma bestaat, naast een selectie van films uit de schoolvoorstellingen, ook uit een aantal verrassende Nederlandse korte films en uit een speciaal programma met films van makers uit Almere, zoals Erwin van den Eshof (regisseur van 'Dood Eind'). Ook zijn er in het weekend twee workshops te volgen: 'Dropstuff'; een snelcursus film maken en 'de Animatietafel' waarin deelnemers een eigen korte film kunnen maken door cut out animatie.

Initiator en samensteller Signe Zeilich-Jensen over JONG!: "Een filmfestival voor jongeren bestond nog niet in Nederland en mijn ervaringen bij onder andere Cinekid en Nickelodeon leerde mij dat jongeren wel degelijk behoefte hebben aan een divers aanbod van films. De scholieren waarmee ik heb gewerkt, hebben een heel bijzonder en gevarieerd pakket van films samengesteld, afkomstig uit landen als Nederland, Zweden, Afrika, Engeland, Amerika en Argentinië."

Vanaf 18 december is het volledige programma, toelichting op de films en workshops online te zien op: www.filmfestivaljong.nl en www.corrosia.nl

EINDE PERSBERICHT

---