Shakespeare-bouw onder reuzentent

11/01/2010 08:49

Toneelvereniging Diever

DIEVER LAAT SHAKESPEARE NIET IN DE KOU STAAN

Een tent van 40 meter lang, 23 meter breed en 3 meter hoog beschermt het gebouw-in-wording van het Openluchttheater in Diever. Met heteluchtkanonnen wordt het binnen in die tent behaaglijk genoeg, om met de werkzaamheden verder te kunnen gaan. Zo kan het beton worden gestort, de vloer kan worden afgewerkt, de wanden kunnen worden opgetrokken en de vele installatieklussen kunnen nu zonder belemmering van kou of vocht op tijd worden geklaard.

Het was allemaal keurig uitgestippeld. Kort na de laatste voorstelling van Much Ado About Nothing, eind september 2009, is begonnen aan de laatste grote stap van de totale renovatie van het Shakespearetheater. De nieuwe banken, het podium, de licht- en geluidsinstallaties hadden hun goede kwaliteiten in dit afgelopen seizoen reeds bewezen. Nu moest "alleen nog" het gebouw (in de jaren vijftig met bescheiden middelen opgetrokken) worden vervangen door een nieuw Shakespeare-huis. Daarin zou voldoende plek zijn voor eigentijdse repetitie-ruimten, kleedkamers, vergader- en kantooractiviteiten, de kaartverkoop, een keuken voor binnen- en buitencatering, een podium voor het Jeugdtoneel, kortom: al wat nodig is voor een geoutilleerd toneelgebouw.

Ontwerper Willem van der Salm, aannemer Van Kampen, installateur Sjabbens en het Bestuur van de Toneelvereniging hebben in een eerder stadium de zaken zo geplanned, dat alles gereed kan zijn voor de officiële opening op de eerstkomende Shakespeare-dag:

23 april 2010.

Maar al vóór de Kerstdagen kreeg men het onrustige gevoel dat sneeuw, vorst en ijzel wel eens voor vertraging in de bouw konden gaan zorgen. Zou dan die 23e april wel gehaald worden? En welke gevolgen zou dat weer hebben voor de premièredatum? Op 23 augustus aanstaande gaat "Twee Vrienden uit Verona"van start; try-outs zijn er al op 3, 7 en 9 juli en 11 augustus.

Kou of geen kou, sneeuw of geen sneeuw, van uitstel kan geen sprake zijn. Dus is, wederom in goed onderling overleg een oplossing gezocht én gevonden in het opzetten van de hierboven genoemde tent. Zo ruim, dat zelfs een kraan binnen-in de zware wandelementen van drie meter hoog op hun plaats kan zetten.

Vooralsnog blijft die enorme tent zes weken lang staan; is de benedenverdieping klaar, inclusief de verdiepingsvloer, dan kan het gevaarte plaats maken voor de bovenverdieping met schuin dak, die als pre-fab constructie in één of twee dagen kan worden geplaatst.

En dan wordt het 23 april. Alles paraat voor de officiële opening. Diever laat immers Shakespeare niet in de kou staan.





http://www.shakespearetheaterdiever.nl

http://www.shakespearetheaterdiever.nl