Gemeente Tilburg

Nummer
2010009BW
Datum
11 januari 2010

Bijna 1400 inburgeraars Tilburg in 2009
Voor 2010 verwacht de gemeente er zo'n 500

In de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente Tilburg bijna 1.400 mensen op een inburgeringstraject geplaatst. Dit resultaat is behaald ondanks de korte voorbereidingstijd die de gemeente had voor de invoering van de landelijke Wet Inburgering. Tilburg streeft ernaar dat volgend jaar 500 inwoners starten met een inburgeringscursus. De gemeente wil deze mensen onder meer bereiken via de dienst Sociale Zaken, de trajectaanbieders en via direct contact in de wijken. Ook het bedrijfsleven gaat een belangrijke rol spelen bij inburgeren op de werkvloer. Dit en meer staat in de nota Inburgering 2010, die het college op 22 december heeft vastgesteld.
Wethouder Jan Hamming van Integratie: "Een mooi resultaat. Een inburgeringstraject is een basis voor mensen om de taal te leren, meer te leren over de samenleving en om een indruk te krijgen van de participatiemogelijkheden. Daarom is het zo belangrijk dat inwoners hieraan deelnemen. Tilburg is een stad waar mensen samenwerken en elkaar opzoeken. Daar horen ook de inburgeraars bij en we enthousiasmeren ze om ook na hun inburgering te blijven meedoen in de vorm van (vrijwilligers)werk, scholing of maatschappelijke activiteiten, zoals mantelzorg".
Kwaliteitsverbetering
In 2010 wil de gemeente de kwaliteit van de uitvoering van de inburgering verbeteren. Zo wordt gewerkt aan een hogere kwaliteit van de intakegesprekken en de begeleiding. Verder gaan de uitvoerders van de cursussen op het gebied van opvoeding, gezondheid en onderwijs (de OGO-trajecten) 1/3 deel van het traject duaal uitvoeren. Dit betekent dat deelnemers les krijgen en het geleerde tijdens de cursus ook in de dagelijkse praktijk gaan toepassen. Daarnaast wordt de verbinding tussen inburgering en participatie verder versterkt. Dit gebeurt door het gericht benaderen van werkgevers en het doorverwijzen van bijna geslaagde inburgeraars naar taal en participatieprojecten. Resultaten
Minister van der Laan wil in 2010 landelijk 47.000 inburgeringstrajecten realiseren en heeft de ambitie voor 60.000 trajecten. Voor Tilburg betekent dit dat er dit jaar 734 inwoners met een inburgeringstraject zouden moeten starten. Het bereiken en motiveren van inburgeraars wordt in 2010 echter moeilijker dan in de voorgaande jaren. Zo heeft de gemeente het bestand van potentiële inburgeraars bijna volledig doorgenomen en is er een aanscherping van het rijksbeleid om immigratie van huwelijksmigranten te verminderen. Ook is het moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er via andere kanalen, zoals basisscholen, zelforganisaties en maatschappelijke organisaties bereikt worden. De cijfers voor 2010 zijn daarom ingeschat op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren.
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college onlangs genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd.