Ingezonden persbericht


Embargo tot maandag 11 januari 2009, 17.00 uur - het gesproken woord geldt

Jaarrede van de voorzitter van Kamer van Koophandel Limburg, mevrouw H.C.W. (Bertha) Verhoeven-van Lierop,
uitgesproken op 11 januari 2010 in Beek (MAA).

Gewaardeerde ondernemers en relaties,
Mede namens bestuur, directie en medewerkers van de Kamer heet ik u van harte welkom op deze bijzondere locatie.
Vorig jaar keken we rond deze tijd terug op een crisis die de maanden daarvóór wereldwijd om zich heen had gegrepen. Het was blijkbaar ónze beurt. Hadden we dan niets geleerd van de ineenstorting van het Russische model in 1991, Mexico 1994, de Aziëcrisis van 1997 en de DotComcrisis van 2000? Waren we zó ijdel om te denken dat het ons niet zou kunnen overkomen? Inmiddels beseffen we dat de economische gevolgen ernstiger zijn dan wat door de `Beurskrach' van 1929 is aangericht. De teruggang van industriële productiecijfers, de stagnerende wereldhandel en beursdalingen zijn vergelijkbaar met de jaren dertig van de vorige eeuw. We beleven de zwaarste recessie van de afgelopen zestig jaar! Verkoopgolven leidden tot ernstige prijsdalingen en tot het verdampen van belegd kapitaal. Landen als Spanje en Dubai, waar ook Limburgse ondernemers tot voor kort met vliegtuigen tegelijk gingen kijken naar de booming business, beleefden in no time hun ultieme vastgoedcrash.
Waar de crisis blijkbaar kwam als een dief in de nacht, heeft internationaal geregisseerd politiek bestuurlijk ingrijpen erger voorkomen. We zijn door het oog van de naald gekropen, hebben nu die "bijna dood ervaring" ter lering en kijken terug op een jaar waarbij het ontzettend slechte ochtend- humeur maar niet over leek te gaan. 2009, een jaar om snel te vergeten! Ik vraag me natuurlijk af wat deze crisis met onze regio doet. Ik beperk me tot een paar hoofd- stromingen. Het is hommeles in de bouw, de logistiek, de autobranche, de huizenmarkt en de retailsector voor wat betreft de duurdere producten. Kamer van Koophandel Limburg Pagina 1 van 7




Er vonden faillissementen plaats in met name de sectoren bouw, handel en zakelijke dienstverlening.

Het waren er 412, tegen 265 in 2008, een stijging van 55%. De eerste helft van 2009 leek nog af te stevenen op een verdubbeling, dus het had erger gekund. Bedenk daarbij dat het nog geen half procent (!) betreft van de ingeschreven bedrijven. De werkloosheid is opgelopen van 34.000 naar 40.000, maar sterk achtergebleven bij de scenario's van onderzoeksbureaus. Die zaten rond deze tijd op 55.000 verder oplopend tot 75.000 werklozen. Ik kom hier later nog even op terug.
De ZZP'ers, vooral werkzaam in de bouw en de verzorging, blijken de kwetsbaarste groep omdat zij nergens aanspraak op kunnen maken. Zij hadden zichzèlf moeten verzekeren tegen werkloosheid, maar velen hebben dat niet gedaan met alle gevolgen van dien. Er werden in 2009 30% minder woningen verkocht, terwijl de prijzen amper daalden. Er staat steeds meer te koop en de kans is groot dat de huizenprijzen omlaag moeten worden bijgesteld om de doorlooptijd te beperken. Op den duur zal, mede door de krimp van de bevolking en de vergrijzing, de huizenmarkt een majeur probleem worden. Hoewel de politieke zorg doorgaans uitgaat naar de sociale woningbouw, vrees ik voorál voor de koopsector. Dit zou wel eens hèt hoofdpijndossier voor de langere termijn kunnen worden. Noch voor de bouwproductie, de makelaars en de hypotheek- verstrekkers, noch voor de huiseigenaren een aantrekkelijk perspectief. Feitelijk ben ik hier, virtueel, op de plaats van het delict: de oorzaak van de wereldwijde crisis ligt immers vooral bij deze economische tak van sport, de koopwoning. Schulden hebben deze crisis veroorzaakt en de crisis heeft nóg meer schulden gemaakt. Een schuldenberg waar we niet meer overheen kunnen kijken. Ons kredietsysteem is geïmplodeerd. Een jaar na het begin van de kredietcrisis viel Lehman Brothers om en zaten we met de bankencrisis, feitelijk een systeemcrisis veroorzaakt door een ongedekt geldsysteem. Er is één duidelijke oorzaak, zoals ik al zei: de onstuitbare hebzucht van de Amerikanen, torenhoge creditcardschulden, het willen bezitten van een koophuis als ultieme droom en de inmiddels beruchte subprime-hypotheken als uiterst risicovol bankproduct om dit mogelijk te maken. Via het overhevelen van hypotheek-obligaties werden financiële instellingen in vooral Europa en Azië mee de diepte in getrokken. Toen het fout ging konden kopstukken uit de financiële wereld hun ogen niet geloven. Wie had dit ooit voor mogelijk gehouden!!?
Kamer van Koophandel Limburg Pagina 2 van 7




De vraag, dames en heren, is of we het ergste achter ons hebben. Was dit dan die beruchte "mother

of all crises", de meest complexe financiële crisis aller tijden? Of beleven we nog talrijke naschokken of erger, moet de grotere klap nog komen?
Ikzelf heb goede hoop dat we door het dal heen zijn! We zullen zien. Geweldig ingrijpen van de overheden, miljarden kapitaalinjecties in de bancaire sector (waarvoor de belastingbetaler zal opdraaien!), extreme renteverlagingen, monetaire financieringen, fiscale stimuleringsmaatregelen en maatwerk à la de slooppremie ter bevordering van de autoverkopen en de deeltijd-WW om massaontslagen te voorkomen, hebben een catastrofe afgewend. Voorlopig? Wereldwijd is 12.000 miljard dollar aan de bestrijding van de financiële crisis vertimmerd. We zullen zien of deze maatregelen afdoende zijn geweest. Of zal een wereldwijde schuldsanering uiteindelijk onvermijdelijk zijn?
Hoe het ook zij, willen we uiteindelijk onze leningen aflossen, dan zal de economie moeten draaien, ja moeten groeien. En op dit punt aangekomen zullen we als nuchtere Nederlanders in ieder geval maar gaan doen wat we gewend zijn, namelijk de handen uit de mouwen steken. Afwachten tot de aanval voorbij is, lijkt op dit moment niet de goede keuze. De meeste landen zijn er erger aan toe dan ons land, waar de economische groei, de relatief lage inflatie en de lage werkloosheid een redelijk positieve kijk op de toekomst lijken te rechtvaardigen. Hoewel het producenten- en consumenten- vertrouwen het diepste punt bereikten van de afgelopen 60 jaar, gaat het gelukkig al weer wat beter. De economische barometer AEX, die doorgaans een indicatie is van al dan niet economisch herstel, liet op 31 december een stijging zien ten opzichte van 6 maart (de 200 punten grens) van 68%! Over het hele jaar gezien steeg de AEX met 36%.
Zo heeft elk nadeel z'n voordeel, maar alles is relatief. In vergelijking met de koersen van een dik jaar geleden is slechts sprake van een "dead cat bounce". Die kat die van 5 etages naar beneden valt en nog een keertje opveert....
Vorig jaar werd mijn forse kritiek op de kredietverstrekking van de banken aan het bedrijfsleven mij door die banken niet in dank afgenomen. Uit onderzoek blijkt klip en klaar dat de strengere criteria wel degelijk ertoe hebben geleid dat de kredietverstrekking ernstig onder druk is komen te staan. De banken gaan primair voor hun eigen gezondheid. Dat is voorstelbaar, maar daar mogen de bedrijven niet de dupe van worden. De belastingbetaler, in belangrijke mate het bedrijfsleven, heeft bepaalde banken en verzekeraars uit het ravijn geholpen, dus zijn vooral déze gehouden een krachtige rol te spelen in het economisch herstel! Ik roep de bankensector dan ook opnieuw op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken.
Kamer van Koophandel Limburg Pagina 3 van 7




De Nederlandse staatsschuld is inmiddels met 64 miljard toegenomen. De verwachting is dat de

belastingopbrengsten de komende jaren met ruim 10 procent zullen dalen. De regering heeft inmiddels 20 ambtelijke werkgroepen en subwerkgroepen in het leven geroepen die speuren naar mogelijke bezuinigingen en ombuigingen. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten daarvan. En ik zeg u: ik ben er niet gerust op. Die broedende kip is mij te stil. Het zou mij niks verbazen als er draconische maatregelen aanstaande zijn. Maatregelen die een zware wissel zullen trekken op de wijze waarop wij sinds jaar en dag zaken hebben gestructureerd. Inzoomend op de economische sector zou het mij niet verbazen als grote instituties en organisaties als, (ik noem er een paar), Syntens, de Bedrijf- schappen, de Waterschappen, LIOF, ja óók de Kamers van Koophandel ter discussie komen te staan. Een bizar scenario: het misbruiken van de crisis om politieke rekeningen te vereffenen! Laten we ons daar met hand en tand tegen verzetten!
Juist nú (!) is ons soort organisaties van grote betekenis. We zullen weer moeten gaan bouwen, de economie moet weer vlot getrokken worden en weer gaan groeien. Daar is een bepaalde infrastructuur voor nodig die de ondernemer kan bedienen. De ondernemer die vooral wil ondernemen en geen gedoe wil met de facilities en belangenbehartiging. Dames en heren, De Kamer van Koophandel Limburg bleek in het afgelopen crisisjaar steun en toeverlaat te zijn van de Limburgse ondernemers. Omgekeerd betekent dit dat de ondernemer in tijden van nood de Kamer blindelings weet te vinden! Praktisch om de dag organiseerden wij meetings over "ondernemen in zwaar weer" waar 4000 ondernemers op af kwamen. We stemden met Ondernemend Limburg, met LIOF en Syntens af, zodat de ondernemers niet van alle kanten werden bestookt met "14 in een dozijn" uitnodigingen. Voorlichting is `core business' van de KvK en we hebben werkelijk alle registers open getrokken, kosten noch moeite gespaard om de ondernemers massaal te informeren en met raad en daad te ondersteunen. Met 38.000 klantcontacten telden wij een plus van 10% bij de frontoffices van onze kantoren in Venlo, Roermond en Maastricht. Daarnaast organiseerden wij in ons StartersCentrum, die wij op tien locaties in samenwerking met diverse gemeenten operationeel hebben, 186 seminars en bijeenkomsten, 2300 adviesgesprekken en een Startersdag met 1700 deelnemers. Al met al bereikten wij 7000 starters. Opgeteld met ontmoetingen tijdens netwerkbijeenkomsten e.d. betekent dit dat wij bijna 50.000 persoonlijke contacten met Limburgse ondernemers hebben gehad en alle anderen hebben bereikt met onze Kamerkrant en digitale communicatiemiddelen.
Maar de Kamer deed méér! En dat beviel zó goed dat we daar in 2010 mee doorgaan. We hebben ook in financiële zin onze bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van de economische crisis. Bovenop het reguliere jaarlijkse werkbudget van 5,5 ton voor de stimulering van de regionale economie, hebben wij uiteindelijk 1,8 miljoen euro extra vrijgemaakt. Daar heeft de Provincie Limburg Kamer van Koophandel Limburg Pagina 4 van 7




nog eens ruim 7 ton aan toegevoegd, zodat er een fonds van 2,5 miljoen euro beschikbaar is

gekomen voor een aantal maatregelen dat de regionale economie stimuleert.


1,8 miljoen daarvan is bestemd voor de regeling "Bespaar en Verdien". MKB-ondernemers kunnen, op kosten van de Kamer, energiescans laten uitvoeren en bedragen tussen 1000 en 5000 euro tegemoet zien, indien zij overgaan tot investeringen in energiebesparende maatregelen. Dit is een duurzame actie die op de korte termijn extra investeringen en werkgelegenheid bevordert en op termijn tot geweldige besparingen zal leiden.
Er is een multiplier berekend van een factor zeven, zodat het investeringsvolume uitkomt op ongeveer 15 miljoen euro. Ik doe dan ook een dringend beroep op alle ondernemers, gebruik te maken van de regeling, zodat we er samen een dik succes van maken. Ook investeren wij 3 ton in extra voorlichting op het gebied van innovatie. Juist nú een absolute noodzaak. Uiteraard in nauwe samenwerking en afstemming met Syntens en de Provincie Limburg, die inmiddels 20 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor innovatiestimulering. Daarenboven hebben we onlangs besloten de komende twee jaar twee ton extra te investeren in de veiligheid op bedrijventerreinen, winkelcentra en uitgaansgebieden. Plus 3 ton ter versterking van de toeristische infrastructuur. Ik heb inmiddels begrepen dat de Provincie Limburg ook dìt initiatief blijft ondersteunen, zodat er nòg meer geld beschikbaar komt. Hier past zeker een woord van dank aan het adres van de Provincie Limburg. Wij zijn erg blij met de uitstekende relatie die wij hebben. Dit is in het belang van economisch Limburg.
We hebben naast deze grote projecten vele kleinere projecten opgepakt. Deze waren, zonder uitzondering, gericht op het stimuleren van de regionale economie. Dit is een kerntaak van de Kamer en alle projecten werden unaniem, dat wil ik hier zeker kwijt, ondersteund door ons tripartite bestuur bestaande uit werkgevers en werknemers.
Nu ik het toch heb over werkgevers en werknemers, wil ik graag een oproep aan hun beider adres plaatsen en wel: "Maak méér werk van sociale innovatie!" Mijn grote zorg voor de nabije toekomst is de vitaliteit van onze arbeidsmarkt! Ik heb er eerder al op gewezen dat de werkloosheidsontwikkeling niet díe vlucht heeft genomen die in doemscenario's was opgenomen. We zullen het denken over de arbeidsmarkt vooral in termen van `werkloosheidscijfers en kansarmen' drastisch moeten ombuigen. Want, dames en heren, het grote probleem van de toekomst wordt ongetwijfeld de vraagzijde van de arbeidsmarkt! U komt in de toekomst handjes en hersentjes te kort. Vitale functies voor uw bedrijven zullen in de toekomst niet meer zo vanzelfsprekend worden ingevuld. Dat brengt de continuïteit van uw bedrijf in gevaar. Kamer van Koophandel Limburg Pagina 5 van 7




We gaan richting `full employment'. Als de aanbodkant de vraagkant niet meer kan bedienen, dan

staan we voor de keus werkgelegenheid te gaan afbouwen(!) óf de mensen van elders halen. Natuurlijk kunnen we nog wel wat doen met een hogere participatiegraad en zo, maar er zal creatief gewerkt moeten worden aan nieuwe structuren. Het ontginnen van de euregionale arbeidsmarkt is, om te beginnen, een must! Vóórdat we Europa en vervolgens de hele wereld gaan betrekken bij ons vraagstuk! Daartoe zullen grensbarrières `rücksichtslos' moeten worden geëlimineerd. Limburg is als grensregio een groeiregio bij uitstek. Dankzij de nog onbenutte economische potenties kunnen hier volop mogelijkheden voor economische groei worden gerealiseerd. Ik doe dan ook een dringend beroep op regering en sociale partners hier op de korte termijn stevig werk van te maken.
Maar laten we, dichter bij huis, de vitaliteit van de arbeidsmarkt óók aanpakken. Binnen uw eigen bedrijf nóg meer doen aan scholing en opleiding, loopbaanontwikkeling, jobrotation. En tussen de bedrijven: laat veel meer mensen van buiten naar binnen en durf vertrek te stimuleren. De doorstroming van arbeidskrachten draagt bij aan versterking van het werkklimaat in onze regio. Laat ambtenaren ook gerust overkomen naar de bedrijven, laat mensen uit het bedrijfsleven binnen bij gemeenten, laat mensen uit de zorg hun weg vinden in de bankwereld enzovoorts. Bied meer ontplooiingskansen, ontplooi en vitaliseer daarmee de beroepsbevolking en breng daarmee onze regionale economie verder!
Dames en heren, Zoals eerder aangegeven werkt de Kamer nauw samen met partners die de Limburgse ondernemer een warm hart toedragen; de Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, LIOF, Syntens, vakbonden en het georganiseerde bedrijfsleven. Deze samenwerking zet zoden aan de dijk! Nog maar kort geleden zou het ondenkbaar zijn dat het georganiseerde bedrijfsleven samen zou optreden. Nu is er "Ondernemend Limburg", de federatieve samenwerking tussen LLTB, LWV en MKB-Limburg. Samen met de Kamer wordt er nu keihard gewerkt aan de realisatie van dé ontmoetingsplaats voor alle Limburgse ondernemers in Roermond. Tijdens een extra vergadering van ons algemeen bestuur, hedenmiddag, hebben wij ingestemd met de koop-/aannemingsovereenkomst, die ertoe zal leiden dat wij eind 2011 een gezamenlijke huisvesting in hartje Roermond kunnen betrekken. Twee rijksmonumentale gebouwen zullen dan totaal verbouwd en met elkaar verbonden zijn, een werkplek bieden aan 280 ondernemersgetrouwe functionarissen, bestuurlijk epicentrum en ontmoetingsplek van en voor tienduizenden ondernemers. Limburg zal zich daarmee stevig onderscheiden, niet alleen binnen Nederland, maar vooral ook in de Euregio. Er zullen sterke impulsen komen voor het versterken van de regionale economie. We zien er allen naar uit! Het komend jaar zal de intensieve samenwerking gestalte krijgen door onder meer de gezamenlijke aanpak van, wat wij noemen, de regioagenda's. Eind vorig jaar presenteerden de Kamer en Kamer van Koophandel Limburg Pagina 6 van 7




Ondernemend Limburg deze regiovisie, waarin de Limburgse ondernemers de belangrijkste

speerpunten hadden benoemd voor verdere uitbouw van onze regionale economie. We operationaliseren dit momenteel, onze medewerkers werken in collegiale teams samen, worden aangestuurd door beide directies van Ondernemend Limburg én Kamer. Ook de beide besturen bundelen de krachten en sturen de regioagenda's op hoofdlijnen aan en hebben een bestedingsruimte van één miljoen euro voor de komende drie jaar. Beschikbaar gesteld door de Kamer én Ondernemend Limburg. Wij zijn er trots op dat we dit in enkele jaren sámen hebben bereikt. Limburg loopt hiermee voorop in Nederland, hét bewijs dat het Zuiden meer van poetsen houdt dan van praten! Laat anderen hier maar eens komen kijken, we zullen het ze graag leren! Dames en heren, ik hoop dat ik u heb kunnen meenemen in de passie die bestuur, directie en medewerkers van de Kamer van Koophandel hebben voor de Limburgse ondernemer. "Wij hebben hart voor de ondernemers van Limburg!" Wij helpen u graag verder. Wij helpen starters, assisteren u bij internationale handel, bij overdracht of overname van een bedrijf, informeren u over wet- en regelgeving, zetten experts in en voteren forse bedragen ter stimulering van de regionale economie. Bij alle mogelijke zaken waarmee u als ondernemer te maken krijgt, kan de Kamer u een helpende hand bieden.
Dames en heren, de ondernemer is er niet voor de Kamer. De Kamer is er voor u! U mag, ook in 2010, weer rekenen op úw Kamer van Koophandel. Ik wens u, ondanks het economisch zware weer, een gezond, voorspoedig en succesvol Nieuwjaar! Ik ben ervan overtuigd dat Limburgse ondernemers moedige mensen zijn, die zich erdoorheen zullen vechten en beter en sterker uit de strijd zullen komen.
Ik sluit af met u verder nog een genoeglijk samenzijn te wensen en hoop dat dit netwerkevent voor u weer vele nieuwe zakelijke contacten zal opleveren! Kamer van Koophandel Limburg Pagina 7 van 7






---- --