Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
05 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 8 januari 2010)


Op veel plaatsen in het land worden bronzen beelden uit de openbare ruimte gestolen. Deze beelden hebben een culturele en soms ook een historische waarde die niet te vervangen is. De dieven zijn alleen uit op de waarde van het metaal. Voor de andere waarden hebben zij als cultuurbarbaren geen enkele belangstelling.

B en G hoopt dat er al maatregelen genomen zijn. Als dat niet zo is dan hoopt B en G dat op korte termijn alle beelden (met een bepaalde metaal waarde) beveiligd worden. Hierbij is te denken aan het aanbrengen van sensoren of het plaatsen van een niet te verwijderen GPS systeem.

Ook de gemeente Utrecht heeft veel van dergelijke beelden. Burger en Gemeenschap vindt dat die op goede wijze moet worden beschermd. Om die reden de volgende vragen:
1. Heeft de gemeente Utrecht maatregelen tegen de beelden roof genomen?
2. Zo nee, bent u bereid om in samenwerking met deskundigen een beveiligingssysteem in de vorm van het aanbrengen van sensoren of een GPS-systeem te onderzoeken?
3. Bent u bereid om de ontwikkelingskosten voor de gemeente te drukken door dit samen met andere gemeenten aan te pakken?


---- --