Ingezonden persbericht


CAO Horeca: wel onderhandelingsresultaat maar geen akkoord! KHN gaat onderhandelingsresultaten eerst zorgvuldig voorleggen aan de leden

Woerden, 11 januari 2010

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de media door de vakbonden FNV, CNV en De Unie benadrukt Koninklijke Horeca Nederland dat er nog geen definitief akkoord is bereikt voor een nieuwe CAO Horeca. KHN bevestigt het onderhandelingsresultaat, maar dat betekent nog geen akkoord. Volgens Lodewijk van der Grinten, directeur KHN, zijn de bonden publiekelijk voor de muziek uit gaan lopen. "Het onderhandelings-resultaat wordt nu eerst met alle informatie voorgelegd aan de achterban. Daaruit volgt uiterlijk in maart de afweging wel of niet aanvaarden", aldus van der Grinten. "We hebben nog even de tijd want de huidige cao loopt nog tot april 2010".

Onderhandelingsresultaten
Op 5 januari 2009 hebben de delegaties van Koninklijke Horeca Nederland, FNV Horeca, CNV Horeca en De Unie het volgende onderhandelaars resultaat bereikt:


. De huidige cao wordt verlengd tot en met maart 2012.
. Een loonsverhoging van 0,75% in juli 2010 en in juli 2011.
. Behoud van flexibiliteit voor contracten en proeftijd.
. De nieuwe periode wordt gebruikt om uit te werken hoe de vakvolwassen leeftijd in 2012 wordt verlaagd en hoe ontwikkelcontracten met wederzijdse rechten en plichten per periode plaats kunnen maken voor veel contracten voor bepaalde tijd

Eerder is een uittredingsmoment voor horecawerknemers uit geboortejaar 1948 gerealiseerd, is de VUT-premie Sohor (waarvan 0,7% werkgeverspremie) per 2010 vervallen en is de pensioenpremie onveranderd kunnen blijven: eerder was sprake van een hogere pensioen-premie, nodig als herstelbijdrage. Dat herstel wordt nu vanuit de Sohor gefinancierd. Daar merken werkgevers en werknemers niets van.

Eerst zorgvuldige raadpleging bij leden
In deze moeilijke economische omstandigheden voor horecaondernemers hecht Koninklijke Horeca Nederland grote waarde aan eerst een zorgvuldige raadpleging bij haar leden alvorens een definitief akkoord af te spreken. Het is nu dus aan de leden om het onderhandelingsresultaat als pakket te aanvaarden, af te wijzen en of te komen met voorwaardelijke variaties die daarop tot heronderhandelen leiden.

|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht