Partij van de Arbeid
Den Haag, 11 januari 2010

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over bedrijfsstakingen, het niet betalen van facturen en misbruik van marktmacht


* Bent u bekend met het bericht dat 20.000 zzp'ers in het derde kwartaal van 2009 zijn gestopt met het eigen bedrijf?{1}


* Is u bekend in hoeverre het laat of niet betalen van facturen door opdrachtgevers aan zzp'ers een oorzaak is van het staken van het eigen bedrijf? Indien daar geen gegevens over bekend zijn, bent u bereid om middels een steekproef of kort onderzoek te onderzoeken of en in hoeverre het betalingsgedrag een oorzaak kan zijn van het hoge aantal bedrijfsstakingen?


* Zijn u berichten, al dan niet via de NMA, bekend van ondernemingen die van andere, veelal grotere ondernemingen het bericht krijgen dat de factuur niet betaald wordt en de facturerende onderneming maar naar de rechter moet stappen als zij bezwaar wil maken tegen het niet betalen van de factuur?


* Zijn u berichten bekend dat het niet betalen of verlagen van de prijs van de factuur vooral voorkomt bij adviesdiensten waarbij de afgesproken prestatie betwist wordt?


* Deelt u de analyse van de PvdA fractie dat het voor toeleverende ondernemingen moeilijk is om bezwaar te maken tegen het niet betalen van facturen omdat zij afhankelijk zijn van opdrachtverlening en er dus sprake is van misbruik van marktmacht?


* Wat kan een onderneming doen die al wel BTW heeft betaald over een gedeclareerde maar niet betaalde factuur?


* Bent u bekend met de advisering rond 'werkkapitaalmanagement' van adviesorganisaties?


* Is u bekend dat onderdeel van de advisering van werkkapitaalmanagement kan zijn dat een grote onderneming wordt geadviseerd de facturen aan toeleverende ondernemingen niet te betalen?


* Bent u het met de PvdA fractie eens dat deze vorm van het afschuiven van financieel risico, die ondanks het contractrecht kan ontstaan, ongewenst, immoreel en oneerlijk is jegens de afhankelijke partij?


* Indien het niet betalen van facturen, als onderdeel van werkkapitaalmanagement of bezuinigingen bij ondernemingen voorkomt, bent u bereid om stappen te ondernemen tegen deze praktijk? Zo ja, aan welke stappen denkt u? Zo nee, waarom niet?