Media alert

Cloud storage in 2010: centralisatie en standaardisatie

~ NetApp signaleert vijf aandachtspunten voor een succesvolle cloud-infrastructuur ~

Schiphol-Rijk, 11 januari 2010 - 'Cloud computing' was de IT-term van 2009 en in 2010 lijken we er ook niet aan te ontkomen. Ook de storage-omgeving zal bij veel organisaties in de cloud worden opgenomen. Cloud storage biedt verschillende voordelen, zoals vereenvoudigd beheer en kostenbesparing. Deze ontwikkeling brengt echter ook een aantal uitdagingen met zich mee op het vlak van centralisatie, multi tenancy, standaardisatie en consolidatie.

NetApp signaleert vijf aandachtspunten voor het realiseren van een succesvolle storage-infrastructuur:


1. Beheersbaarheid van de cloud wordt kritieke succesfactor

Als een organisatie meerdere storage-oplossingen van één aanbieder of verschillende aanbieders in huis heeft, is gecentraliseerd beheer geen overbodige luxe. Door verschillende infrastructuurlagen te koppelen met beheer-tools, vereenvoudig je het beheer. Je creëert op deze manier 'end-to-end' inzichtelijkheid in service, monitoring van prestaties en geautomatiseerde provisioning.


2. Veilige multi tenancy is cruciaal

Datacenters waarin een cloud-architectuur is geïmplementeerd, zijn verschoven van applicatiegecentreerde silo's naar gevirtualiseerde, gedeelde infrastructuren. Deze gedeelde omgevingen leiden tot multiple 'tenants', ofwel meerdere gebruikers die gebruik maken van dezelfde gevirtualiseerde infrastructuur. Zowel vanuit beveiligings- als prestatieperspectief is het veilig delen van data cruciaal in deze omgevingen. Een veilige multi-tenancy oplossing biedt uitkomst.


3. Standaardiseren en consolideren

Traditionele enterprise storage gebruikt voor elke storage-functie een ander platform. In een cloud-omgeving leidt dat tot uitdagingen. Deze zijn te ondervangen door storage eerst te standaardiseren en te consolideren om zo een gedeelde, gevirtualiseerde infrastructuur op te zetten. Op deze manier kan een efficiënte service-oriented architectuur worden gecreëerd.


4. Aanbod van configuraties

Organisaties kunnen hun investerings- en managementkosten verlagen door een aantal standaard configuraties te bieden met vaste service levels, kosten en leveringstijden. Door nauwkeurige registratie en het up-to-date houden van alle storage-objecten, wordt standaardisatie eenvoudiger. Dit zorgt voor een meer voorspelbaar kostenmodel en een snellere 'time-to-market'.


5. Cloud-architecturen worden gestuurd door standaardisatie, virtualisatie en efficiëntie

Zonder standaardisatie is elk storage-aanbod uniek binnen een infrastructuur. Dit leidt tot hogere implementatiekosten en doorlopende managementkosten. Daarnaast is het moeilijk om resultaten te meten omdat er geen 0-meting gedaan kan worden. Door te standaardiseren op goedkopere netwerktechnologieën, zoals Ethernet, en een gevirtualiseerde server- en storage-infrastructuur, zorgen cloud-infrastructuren voor meer efficiëntie.

"In 2009 hoorden velen voor het eerst van cloud storage. In 2010 gaan we erin geloven", aldus Theo van Teylingen, Area Director Benelux bij NetApp. "Steeds meer organisaties maken de stap naar gevirtualiseerde infrastructuren om op die manier te profiteren van zowel business- als IT-voordelen. Denk hierbij aan verhoogde flexibiliteit, kortere reactietijd in geval van storingen en lagere kosten. Maar bij een aantal organisaties bestaat er nog steeds angst voor cloud storage als onderdeel van de professionele storage-infrastructuur. Met de nieuwe beschikbare technologieën is deze angst ongegrond."