Socialistische Partij

SP als enige duidelijk over bezuinigingen

11-01-2010 * Bij het eerste grote lijsttrekkersdebat zondag was de SP de enige partij die de grote bezuinigingen aandurft waar de gemeente in 2010 voor staat. Het zittende college van PvdA en GroenLinks laat een negatieve erfenis na van ruim 600 miljoen euro. Van alle lijsttrekkers had alleen SP-lijsttrekker Laurens Ivens een antwoord op de vraag waar dit hele bedrag vandaan moet komen: bureaucratie en prestige. Ivens: "Er gaat onnodig veel geld naar de bureaucratie van de re-integratie, inburgering en de vermarkting van de zorg. Door hier fors in te snijden voorkomt de gemeente vele ergernissen bij de Amsterdammers en bespaart zij jaarlijks miljoenen euro's."

Daarnaast vindt Ivens dat de gemeente eens wat minder dromen en prestige moet nastreven: "De gemeente wil de Noord-Zuidlijn in de meest prestigieuze variant aanleggen met stations diep onder de binnenstad. Voor de reizigers levert dat alleen maar langere looproutes en overstaptijden op. Door de Noord-Zuidlijn deels bovengronds te bouwen hoeven we niet riskant te boren onder de binnenstad, is er over drie jaar al een noord-zuidverbinding en bespaart de gemeente een miljard euro."

Bij het lijsttrekkersdebat kregen alle huidige raadspartijen de vraag over de bezuinigingen voorgelegd. Ivens: "De overige partijen willen gewoon doormodderen en weigeren duidelijke keuzes te maken. Wij bieden de Amsterdammers met onze keuzes wel een duidelijk perspectief voor na de verkiezingen."

Bekijk een verslag van het debat op de website van AT5 of lees een verslag van Het Parool.