Gemeente Castricum

Werkzaamheden Dorpsstraat gaan van start

Wethouder R. Beens verricht op maandag 11 januari de officiële aftrap van de herinrichting van de Dorpsstraat. Daarmee gaan de werkzaamheden officieel van start. De herinrichting gaat in totaal zoân tien maanden duren.Â

Â

Direct in het nieuwe jaar wordt gestart met de eerste fase, het deel tussen Torenstraat en Verlegde Overtoom. Het gehele werk is opgedeeld in vier fases, om zo de overlast te beperken en de bereikbaarheid zo goed mogelijk te houden.

De voorbereidende werkzaamheden beginnen op 4 januari met het aanbrengen van een omleidingsroute, en het aanleggen van kabels voor lichtmasten. Ook worden de eerste bomen gekapt.

Op 11 januari start aannemer Van Vuuren Wegenbouw met het opbreken van de eerste bestrating op het pleintje tegenover de Burgemeester Mooijstraat. De riolering wordt aangepast en de bestrating tot de rijbaan wordt vernieuwd. Daarna wordt de rest van het deel van fase 1 van nieuwe bestrating voorzien. In maart krijgt dit deel een nieuwe rode asfaltlaag en er worden nieuwe bomen geplant.

Â

Aftrap

Wethouder Beens van verkeer geeft het officiële startsein voor de herinrichting. Met een shovel zal ze de eerste âhapâ klinkers uit het wegdek halen. Dat doet ze op maandag 11 januari om 11.00 uur op het plein bij Bergers Eten en Drinken en De Balustrade.

Â

Verkeer

Het deel waar gewerkt wordt, is afgesloten voor autoverkeer. Voetgangers en fietsers kunnen wel passeren. Alle winkels blijven bereikbaar, zo nodig via loopschotten.

Tijdens de herinrichting wordt het doorgaande verkeer omgeleid via de Mient, Ruiterweg, Kleibroek en de Oranjelaan.

Tijdens de eerste fase is de Burgemeester Mooijstraat alleen bereikbaar vanaf de Stationsweg. Het eenrichtingverkeer in deze straat is dan tijdelijk omgedraaid. Om verkeersproblemen te voorkomen wordt er in de Henry Schuytstraat tijdelijk eenrichtingverkeer ingesteld vanaf de Burgemeester Mooijstraat. Inrijden vanaf de kruising met de Pernéstraat is dan tijdelijk niet toegestaan.

Â

Spreekuur

Twee maal per week kunnen belangstellenden vragen of opmerkingen kwijt in de bouwkeet op het pleintje naast het Oude Raadhuis. Elke dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 11.00 uur zitten er medewerkers klaar.

Fietsstraat

Over een maand of tien is de geheel vernieuwde winkel- en uitgaansstraat een feit. Bijzonder aan dit alles is dat het ontwerp gemaakt is door degenen die het meest te maken hebben met de Dorpsstraat: winkeliers, horeca, bewoners en belangenorganisaties maakten een ontwerp voor een straat waar het goed winkelen en uitgaan is en waar de verkeersveiligheid voorop staat. De Dorpsstraat wordt een fietsstraat waar de auto te gast is.