Gemeente Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht 7 januari 2010 100107R

Verwijsindex: vlotte samenwerking in regionale jeugdhulpverlening

Jeugdhulpverleners in de regio Nijmegen gaan vanaf 11 januari werken met de Verwijsindex. In dit digitale signaleringssysteem kunnen professionals op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs melden dat zij zich zorgen maken over een kind of jongere tussen de 0 en 23 jaar. Als meerdere professionals een melding doen over dezelfde jeugdige, zorgt de Verwijsindex voor uitwisseling van contactgegevens om de hulpverlening sneller en beter af te kunnen stemmen.

De Verwijsindex Regio Nijmegen is een digitaal systeem waarin professionals in de regionale jeugdketen (bijvoorbeeld zorgcoördinatoren op scholen, jongerenwerkers en hulpverleners) een signaal kunnen afgeven dat zij zich zorgen maken over een kind of jongere. Het gaat daarbij om problemen of risico's die de ontwikkeling tot gezonde, zelfstandige volwassenen in de weg kunnen staan. Bijvoorbeeld op het gebied van (geestelijke) gezondheid, geld, woonomstandigheden, verslaving, spijbelen, criminaliteit, verkeerde vrienden, pesten of problemen in het gezin.

Het doel van de Verwijsindex is dat medewerkers van verschillende instanties sneller van elkaar weten dat ze bij hetzelfde kind betrokken zijn, en daardoor eerder en beter met elkaar kunnen samenwerken in de hulpverlening.

Als zij een signaal afgeven in de Verwijsindex, wordt alleen geregistreerd om wie het gaat: naam, adres, woonplaats, geslacht en geboortedatum van het kind of de jongere. De reden voor de melding staat er om privacyredenen niet bij. De signalen worden maximaal twee jaar bewaard. Als op een later moment ook andere hulpverleners een signaal over de jeugdige afgeven in de Verwijsindex, dan krijgen zij elkaars contactgegevens om te kunnen overleggen of en hoe zij de hulpverlening gezamenlijk aan gaan pakken. Ouders van kinderen tot 16 jaar worden van ieder signaal in de Verwijsindex per brief op de hoogte gesteld en betrokken bij het vervolgtraject. Oudere jeugd wordt zelf geïnformeerd.

De Verwijsindex Regio Nijmegen bevat alle signalen over kinderen en jongeren tussen de 0 en 23 jaar uit de gemeenten Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn. De Regio Nijmegen is ook aangesloten op de landelijke Verwijsindex, zodat een kind niet uit beeld raakt als een gezin verhuist.

De gemeenten in de regio hebben in november een convenant tot samenwerking in de Verwijsindex gesloten met 31 organisaties, waaronder scholen voor primair en voortgezet onderwijs, ROC Nijmegen, kinderopvangcentra, peuterspeelzaalwerk, GGD regio Nijmegen, Bureau Jeugdzorg, NIM, welzijnsinstellingen (o.a. Tandem, Inter-Lokaal), MEE Gelderse Poort, Iriszorg, HALT, Politie Gelderland Zuid, gemeentelijke afdelingen zoals het Regionaal Jongerenloket en Leerplichtzaken. Dit jaar zullen meer organisaties zich aansluiten.

De Verwijsindex Regio Nijmegen wordt gefinancierd door de negen gemeenten en de Provincie Gelderland.