Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
07 Vragen van de heer J. Wijmenga
(ingekomen 11 januari 2010)

In diverse media, waaronder het AD/Utrechts Nieuwsblad van 30 december 2009 en 4 januari 2010 wordt door ondernemers stelling genomen tegen het gemeentelijk en rijksbeleid rond zondagopenstelling van winkels. Met name het artikel in het AD van 30 december 2009, waarin een ondernemer aangeeft het verbod op zondagopenstelling te omzeilen, leidt bij onze fractie tot de volgende vragen:


1. Kan het college een overzicht verstrekken - zo mogelijk per wijk - van de winkels die in het bezit zijn van een vergunning voor zondagopenstelling buiten de koopzondagen?
2. Gemeentelijk en rijksbeleid is om één vergunning per 15.000 inwoners per wijk te verstrekken. Hoe wordt in dit verband omgegaan met groei en, wellicht complexer, krimp van wijken?
3. Voor horecazaken geldt een afwijkend beleidskader, waarbij ruimere openingstijden toegestaan zijn. Hoe wordt bij vergunningverlening omgegaan met zaken die zowel als horeca als als detailhandel fungeren (bijvoorbeeld een snackbar die ook een bakkerswinkel is, zoals te vinden in het nieuwe winkelcentrum aan de 't Goylaan (hoek C. Erzeijstraat))?
4. Is het college met mij van mening dat zo'n dubbele functie tot oneerlijke concurrentie leidt omdat de meeste detailhandelaren geen horeca-activiteiten (kunnen) ontplooien en daarmee niet de 'ontsnappingsmogelijkheid' van een horecavergunning heeft?
5. In het aangehaalde artikel van december geeft de ondernemer aan dat hij jarenlang op zondag open was en dat pas sinds zeer kort het verbod op zondagopenstelling bij hem gehandhaafd wordt. Kan het college aangeven op welke wijze er handhaving van de vergunningvoorschriften m.b.t. zondagopenstelling plaatsvindt en inzicht geven in het aantal keren dat handhavend is opgetreden in de afgelopen jaren?
6. Is het college van mening dat in de beschreven gevallen onder 3. en 5. sprake is van ontduiking van het verbod op zondagopenstelling? Is het college voornemens om op dit punt regels te verduidelijken?

---- --