Ingezonden persbericht


Toespraak tijdens: Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Bronckhorst Datum: 11 januari 2010 om 20.05 uur
Plaats: Gemeentehuis Elderinkweg 2 Hengelo
Door: H.A.J. Aalderink burgemeester van de gemeente Bronckhorst

Dames en heren, beste inwoners, relaties en vrienden van Bronckhorst,

Het is mij een groot genoegen om u hier, op deze plaats, namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders welkom te mogen heten, op alweer de 6e nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Bronckhorst. Ofwel het 1e lustrum van onze gemeente.

Ik hoop dat u goede feestdagen heeft gehad en wens u een zeer voorspoedig en vooral gezond 2010 toe.

We hebben in december samen afscheid genomen van onze oude locaties in de wetenschap dat aan 125 jaar besturen aan de Raadhuisstraat in Hengelo een einde is gekomen.

Dames en heren we zijn er allemaal trots op dat we u hier in dit nieuwe gemeentehuis mogen ontvangen. Het meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland, gebouwd binnen de tijdsplanning en binnen de begroting maar daarover tijdens onze officiële opening op 18 februari en onze open dag van zaterdag 20 februari meer!

We staan nu 2 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart, dat wil zeggen de dat deze raadsperiode ten einde loopt. Een goed moment om even terug te kijken op de nieuwjaarstoespraken van de afgelopen jaren.

Vandaag dus de 6e nieuwjaarsbijeenkomst van onze gemeente of wel via het gemeentekantoor in Hengelo 2005, Hotel Bakker Vorden 2006, Den Bremer Toldijk 2007, Gouden Karper Hummelo 2008, Cuctureel centrum De Brink Zelhem 2009 en nu terug in Hengelo in het nieuwe gemeentehuis aan de Elderinkweg 2.

Welke onderwerpen passeerden zoal tijdens de nieuwjaarstoespraken!

Nieuwjaar 2006 een terugblik op 2005:
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst kwamen de thema's gezondheid, dierbaren en voorspoed aan de orde. Ik sprak over de relatie tussen gezondheid en welzijn. Ook kwam aan de orde de unieke ligging van Bronckhorst in het hart van Food-, Health- en Technology Valley en de grote kansen voor het Bronckhorster bedrijfsleven! Ik gaf een nadere uitleg over de opgedane ervaringen tijdens mijn 10 spreekuren die ik hield in de periode november/december 2005 in de 5 grote kernen.

Nieuwjaar 2007 een terugblik op 2006:
Augustus 2006 zal altijd in onze gemeenschap verankerd blijven door de blikseminslag op de algemene begraafplaats van Vorden en de dramatische gevolgen daarvan. Toen werd echt duidelijk waar een grote gemeente toch klein in kan zijn. We leefden allemaal mee en waren zeer nauw bij betrokken bij de gebeurtenissen rond de afwikkeling van dit drama.

In maart 2006 was Minister Veerman onze gast bij de oprichting van het Toeristisch Recreatief Overleg Bronckhorst. We spraken die middag over Imagenering van het toerisme. Of wel de toerist wil iets beleven, wil een mooi verhaal kunnen vertellen als hij in Bronckhorst is geweest. 2006 was ook het jaar waar we van 4 naar 5 politielocaties gingen, ik kom daar nog op terug! We hielden, samen met raad en college, onze 1e zomertoer waarin we alle 43 dorpen, kernen en buurtschappen bezochten, we hielden 4 thema avonden en hadden 54 afspraken met inwoners van onze gemeente. Op de nieuwjaarsbijeenkomst was ook de presentatie van onze DVD over de gemeente Bronckhorst.

Nieuwjaar 2008 een terugblik op 2007:
Het familiedrama in Hengelo in maart 2007 hield ons allen weken in een ijzeren greep. Het sociale isolement kwam aan de orde maar ook het nieuwe thema van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de WMO namelijk 'Iedereen erbij'. We spaken over de vele vrijwilligers in Bronckhorst en de vrijwilliger als hoeksteen van onze samenleving. Wij zijn er trots op elk jaar weer verschillende geweldige vrijwilligers voor de verkiezing 'Vrijwilliger van het jaar' te kunnen nomineren!

Nieuwjaar 2009 een terugblik op 2008:
Leefbaarheid en het opstellen van de toekomstvisie Bronckhorst 2030 waren belangrijke onderwerpen. Ook werd aandacht gevraagd voor de individualisering van de samenleving en de gevolgen die dat, zelfs in Bronckhorst, kan hebben voor onze inwoners. Goed om te zien dat later in het jaar de Gelderlander middels een druk bezochte thema avond in Zelhem ook aandacht aan dit onderwerp heeft besteed!

In maart was Minister Guusje ter Horst te gast en sprak o.a. met onze vrijwillige brandweer over de toekomst van de vrijwilliger in het proces van regionalisering van de brandweer. Met raadsleden, dorpsbelangenorganisaties en andere maatschappelijke organisaties werd gesproken over de gevolgen van de herindeling voor onze inwoners.

Op 2 juni 2008 organiseerden we de eerste Europa conferentie in onze gemeente. Vele sprekers gaven hun mening over Europa en de gevolgen van Europa voor onze inwoners. Als sprekers waren o.a. aanwezig Staatssecretaris Timmermans, gedeputeerde Verdaas van de provincie en enkele Europarlementariërs. Ook werd de 2e zomertoer gehouden, nu in combinatie met landendagen en de laatste informatieronde over de toekomstvisie Bronckhorst 2030. Op 27 oktober was gedeputeerde Van der Kolk van de provincie te gast bij het heien van de eerste paal voor onze nieuwe gemeentehuis.

En nu Nieuwjaar 2010 met eerst een terugblik op 2009 We hielden voor de 5e keer een avond voor nieuwe inwoners, gezien de reacties van de aanwezigen opnieuw een succes. Opvallend dat deze bijeenkomsten steeds weer door zo'n 200 mensen worden bezocht.

Op 6 juni waren Minister Cramer en de heer Brinkman voorzitter van Bouwend Nederland in Bronckhorst om het startsein te geven voor de dag van de bouw in Nederland. Een prachtige dag die extra aandacht kreeg door het buurt maken, met het opzetten van een meiboom door onze nieuwe buren.

In 2009 verkochten we ook onze NUON aandelen voor zo'n 40 miljoen euro en bespraken tijdens de begrotingsbehandeling in november uitgebreid hoe we een deel van het geld gaan besteden, maar ook een deel achter de hand houden voor zware (financiële) tijden die ons staan te wachten vanaf 2011.

2009 was ook het jaar waarin definitief bij iedereen duidelijk werd wat de demografische ontwikkeling voor onze gemeente, maar ook voor de Regio Achterhoek gaat betekenen. Goed dat wij al begin 2009 onze toekomstvisie Bronckhorst 2030 hadden vastgesteld. Ook binnen de P-10 gemeenten, het samenwerkingsverband van de grootste plattelandsgemeenten in Nederland waar Bronckhorst ook aan deelneemt, was al duidelijk wat de gevolgen van demografische ontwikkeling voor de leefbaarheid in de kernen zijn.

Daarvoor mocht ik als bestuurslid van de VNG en voorzitter van de P-10 in Den Haag op vrijdag 27 november rijksbeleid verwoord in de notitie 'Krimpen met kwaliteit' in ontvangst nemen.

Ik schreef hierover op mijn weblog:
"Om 09.00 uur ben ik in Den Haag samen met Minister Eberhard van der Laan van WWI, staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK en de heer Harry van Waveren namens de provincies om onze handtekening te zetten op de 'Gouden toekomstbus'. Deze bus gaat door het land rijden en gaat krimpgebieden uitleg geven over 'Krimpen met Kwaliteit' en het bijbehorende actieprogramma. Ik hoop nu van harte dat de Regio Achterhoek samen met Bronckhorst de handschoen gaat oppakken. Komt u 17 december 2009 ook naar de 'Gouden toekomstbus'? Hij is dan tussen 13.10 en 13.40 in Hengelo!"

Met dit bezoek en nog een conferentie in december over dit onderwerp door het Sociaal Economisch Overleg van de Achterhoek is definitief de basis gelegd om te gaan handelen. De knop moet nu om van nota's maken naar concrete acties, daarover later meer!

Het afgelopen jaar werd ook intern hard gewerkt om een nieuwe manier van dienstverlenen met ingang van 2010 goed te laten werken! Op 17 december hield de raad zijn laatste raadsvergadering aan de Raadhuisstraat om 22.53 uur viel de laatste hamer na ruim 125 jaar besturen aan de Raadhuisstraat

Nadat het college op 22 december zijn laatste collegevergadering hield in het oude gemeentehuis, was het inpakken geblazen en maakten we ons op voor de verplaatsing naar dit prachtige gemeentehuis

En nu 2010:
Dames en heren er is het afgelopen jaar zeer hard gewerkt om hier vandaag te kunnen staan en u vanuit dit gemeentehuis nog beter van dienst te kunnen zijn. Immers we zijn ons dagelijks bewust van het feit dat wij er voor u zijn en niet omgekeerd! In het nu afgeronde project 'Van goed naar beter' zat een aantal maatregelen om de dienstverlening aan u te optimaliseren. Naast een totale organisatie aanpassing en een enorme digitaliseringslag merkt u als gebruikers van onze diensten het volgende:


1. Eén loket functie voor alle diensten. Niet 2x melden of een nummertje trekken, nee u loopt direct naar één van de zes balies.
2. Een aantal producten kunt u direct mee nemen een aantal kunt u op een vooraf afgesproken tijdstip ophalen en afspraken met specialisten kunnen direct worden ingepland.
3. Directe informatie aan de telefoon over het verloop van een aanvraag
4. Dienstverlening via internet wordt verder uitgebreid.

Ter geruststelling naast alle digitalisering, u bent dus nog steeds van harte welkom aan onze balies

Samengevat gaan wij samen vanuit dit gemeentehuis u een nog snellerer en hoogwaardiger dienstverlening leveren We zijn er trots op dat dit, dit jaar, niet gepaard hoeft te gaan met hogere gemeentelijke lasten, de afvalstoffenheffing als het rioolrecht zijn in 2010 zelfs iets lager.

Maar er zijn ook zorgen voor 2010 en daarna. De komende jaren, heeft het rijk nu al aangekondigd, moet er 35 miljard euro structureel worden bezuinigd. Van die bezuinigingen krijgt ook Bronckhorst zijn deel voor de kiezen. Dat wil dus zeggen dat ook de gemeente Bronckhorst in de toekomst keuzes zal moeten maken en bezuinigingen doorvoeren. Inmiddels is hiervoor een traject gestart om in beeld te brengen waar bezuinigingen mogelijk toegepast zouden kunnen worden. De planning is dat in de loop van 2010 het college met voorstellen zal komen en deze aan de raad zal voorleggen voor finale besluitvorming.

Ook zullen we te maken krijgen met minder middelen van co financieringspartners zoals de provincie. Een extra reden om onze activiteiten rond het verkrijgen van subsidies nog gerichter te gaan aanpakken.

Zorgen ook om de enorme bezuinigingen bij de politie zelfs zodanig dat vele gemeenteraden, inclusief de raad van Bronckhorst, maar ook burgemeesters deze massaal als ongewenst hebben afgewezen! Medio april zal definitief helder worden op welke wijze deze bezuinigingen voor de politiesterkte in Bronckhorst zullen uitwerken. Bronckhorst is nu nog de veiligste gemeente van de Achterhoek, dit telt extra hard in het budget verdeelsysteem dat het rijk hanteert voor de toedeling van deze politiecapaciteit.

Met de Brandweer Achterhoek West, een samenwerking van Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude Ijsselstreek, gaat het goed. Er worden goede kwaliteitsslagen gemaakt en ook onze vrijwilligers, waar regelmatig mee wordt overlegd, kunnen zich goed vinden in de ontwikkelingen rond deze clustervorming.

2010 kent ook uitdagingen als het gaat om de discussies die we gaan starten samen met dorpsbelangenorganisaties en andere maatschappelijke organisaties als het gaat om plannen te maken voor de toekomstige leefbaarheid van onze kernen dit mede gelet de eerder genoemde demografische ontwikkeling. Maar ook in P-10 verband zullen we samen met het rijk, provincies en de grote plattelandsgemeenten komen met concrete plannen en een prijskaartje voor de leefbaarheid ook op langere termijn. Momenteel wordt hiervoor een groot landelijk congres voorbereid waarbij Bronckhorst zowel ambtelijk als bestuurlijk sterk betrokken is.

2010 wordt ook het jaar voor de kanteling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO. De grote wijziging is dat we veel meer gaan kijken wat iemand nog wel kan en hem of haar daar, samen met andere maatschappelijke partners, zodanig bij helpen dat hij of zij er maatschappelijk 'echt bij kan zijn'! Op 21 januari zal deze nieuwe werkwijze worden gepresenteerd.

Goed nieuws is er te melden over de jaarwisseling. Was de schade in 2009 nog 20.000 euro, ik kan u melden dat de schade dit jaar 8000,00 euro was. Complimenten aan de jeugd, ouders en ander betrokkenen die samen met ons dit resultaat hebben bereikt. Hier ligt een geweldige uitdaging voor eind 2010.

En dan 3 maart de verkiezingen, we gaan weer spannende weken tegemoet. Wat zal er gaan wijzigen, wie zal er winnen. Zeker is dat er een ander college komt omdat twee wethouders zullen stoppen met hun werkzaamheden.

Als u mij vraagt lukt dat allemaal wat er door mij is gezegd, dan herhaal ik graag wat we hier in huis vaak zeggen

We kunnen dat, we willen dat en we doen dat!

Dank voor uw aandacht nogmaals een goed 2010 en graag tot zaterdag 20 februari! Tijdens de Open dag die we dan organiseren willen wij u graag laten zien wat er allemaal achter die deuren zit!

Henk Aalderink

11 januari 2010

---- --