TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-01-2010

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 11 januari
Nederland 1 - 20.30 uur

LETSELSCHADEBUREAUS SLUITEN GEHEIME CONVENANTEN MET VERZEKERAARS

Het TROS-programma RADAR besteedt vanavond aandacht aan geheime convenanten die letselschadebureaus sluiten met verzekeraars. In deze afspraken staat dat de belangenbehartiger een vaststaand percentage van de schadevergoeding krijgt, waardoor de verdienste van de letselschadejurist flink wordt opgeschroefd, tot ver boven alle gemaakte afspraken op dit gebied, de PIV-overeenkomsten.

Verzekeraars Univé, Reaal, Fortis en Achmea hebben toegegeven zulke afspraken te hebben gemaakt, maar weigeren te vertellen met welk(e) bureau(s). De redactie van RADAR heeft bewijs in handen waaruit blijkt dat Fortis een convenant heeft met letselschadebureau De Pals Groep waarin staat dat het bureau 21% van de schadevergoeding krijgt. Delta Lloyd heeft bevestigd afspraken te hebben gemaakt met De Pals Groep, ook voor 21%.

De Pals Groep zegt hierover per mail: "Wij hebben afspraken met tien verzekeraars die gezamenlijk een behoorlijk deel van de markt vertegenwoordigen. We willen niet geheimzinnig doen maar vragen ons af of het noemen van de namen van die partijen voor de discussie zinnig is. Het percentage bedraagt in de meeste gevallen 21%."

De regeling lijkt op het eerste oog gunstig voor de slachtoffers omdat zij het schadebedrag geheel in handen krijgen (in tegenstelling tot bij de normale 'no cure no pay-regeling'), maar kan zeer ongunstig uitpakken omdat de belangenbehartiger van het slachtoffer twee heren dient: de verzekeraar en zijn cliënt. Bovendien vervalt de 21%-afspraak op het moment dat de letselschadejurist voor het slachtoffer naar de rechter stapt. RADAR sprak verschillende cliënten van De Pals Groep die geen van allen op de hoogte waren van het convenant. Een medewerker van De Pals Groep verklaarde tegen de programmamakers dat de afspraken met de verzekeraars worden verzwegen voor de slachtoffers.

Hierdoor ontvangt De Pals Groep 42.000 euro als een slachtoffer een schadevergoeding van 200.000 euro toegewezen krijgt, ook als de aansprakelijkheid vanaf het begin duidelijk is. In zaken waarbij de aansprakelijkheid duidelijk is, worden de uren van de belangenbehartigers (buitengerechtelijke kosten) standaard vergoed door de verzekeraars. Volgens de PIV-overeenkomsten zou dit, bij een schade van twee ton, ongeveer 25.000 euro zijn.

Daarnaast besteedt RADAR vanavond aandacht aan het 'dubbel declareren' door letselschadebureaus. Bureaus die een 'no cure no pay-regeling' aanbieden declareren vaak een percentage bij hun cliënt, en daarnaast, achter de rug van de cliënt om, de normale buitengerechtelijke kosten bij de verzekeraar.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Voor meer informatie: www.trosradar.nl