Nieuw-Vlaamse Alliantie


Samenwerkingsfederalisme rookgordijn voor eigen falen (11/01/10)

Samenwerkingsfederalisme is een gewichtig woord voor wat eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld is. Er is immers altijd overleg tussen regeringen, o.a. via interministeriële conferenties en het Overlegcomité. Premier Leterme lanceert gewoon een rookgordijn om het eigen falen en wanbeleid op federaal niveau te verbergen. De N-VA heeft nooit een verrottingsstrategie gevoerd en is altijd bereid om vanuit de Vlaamse regering samen te werken met de federale, maar dan moet dat eindelijk wel eens van twee kanten komen.

Bart De Wever: De N-VA verhindert niemand om zelf goed te besturen. Niet de N-VA noch de Vlaamse regering kan verantwoordelijk gesteld worden voor het catastrofale beleid dat de federale regering zelf voert op het vlak van begroting, energie, pensioenen, asiel en migratie Dat heeft met samenwerking dan ook niets te maken. Leterme is zelf als premier hiervoor verantwoordelijk.

En als er daarnaast al een gebrek aan samenwerking is, dan komt dat vooral omdat de federale regering in gebreke blijft. Milquet bijvoorbeeld blijft al maanden doof voor de kritiek van de Vlaamse regering op haar banenplannen. Pas wanneer er met een belangenconflict gedreigd wordt, wordt er eindelijk geluisterd. De N-VA is dan ook benieuwd of Milquet nu wel gaat luisteren en samenwerken met de Vlaamse regering, o.m. inzake de doelgroepkorting voor 50-plussers.

De N-VA stemt volledig in met de stelling van Yves Leterme het voorbije weekend dat het programma van het kartel, zowel het communautaire als op het vlak van begroting, justitie, asiel en migratie, inderdaad overeenkomt met wat een groot deel van Vlaanderen wenst. Maar de N-VA laat dit programma niet vallen onder het mom van samenwerkingsfederalisme.

Bart De Wever: De N-VA neemt al jaren haar verantwoordelijkheid, niet alleen op Vlaams maar ook op lokaal niveau, waar we vaak goed samenwerken met CD&V. Op het federale niveau is het echter duidelijk dat we het kartelprogramma niet kunnen realiseren en dan heeft het voor mij geen enkele zin om daar ministerpostjes te gaan invullen.

Auteur:
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be