Nieuw-Vlaamse Alliantie


OESO roept België op tot financiering MYRRHA (11/01/10)

Vandaag werd het definitieve rapport van een groep experten van de OESO over de wetenschappelijke waarde van het MYRRHA-project van het SCK bekend gemaakt. De conclusie van de experten is klaar en duidelijk: MYRRHA is een zeer innovatief en opwindend project, uniek in de wereld. Volgens N-VA Kamerlid Flor Van Noppen en Kris Van Dijck, N-VA fractieleider in het Vlaams parlement en burgemeester van Dessel verliest Magnette nu zijn laatste uitvlucht: De speeltijd is definitief voorbij. Het is nu de plicht van de federale regering om MYRRHA alle steun te geven.

Met MYRRHA plant het SCK de bouw van een internationale onderzoeksinfrastructuur, met een nieuwe testreactor als kloppend hart. Onderzoek naar afvalbeheer en medische toepassingen voor de behandeling van kankers staan bovenaan de agenda. Dit moet het studiecentrum toelaten de komende 40 jaar een absolute wereldspeler te blijven.

Uiteraard zijn er nog enkele vragen die op termijn beantwoord moeten worden, onder andere over het definitieve financieringsmodel. Toch is het advies duidelijk: het SCK moet zo snel mogelijk de kans krijgen om het gedetailleerde ontwerp verder af te werken. Net daarvoor heeft het in 2010 een extra budget van 12 miljoen nodig. Na de financiering van de eerste fase moet volgens de experten het licht op groen worden gezet voor de structurele financiering van het hele project.

Kris Van Dijck: De mooie woorden van de experten voor MYRRHA zijn een hele opluchting. Magnette kan nu niet anders dan de gevraagde 12 miljoen inschrijven in de begroting voor 2010. Elke andere beslissing zou zijn slechte wil in dit dossier nogmaals bevestigen.

Bij de begrotingscontrole van april 2010 heeft de federale regering de kans om de nodige budgetten te voorzien. Dit nog langer uitstellen, is onverantwoord. Want als ook deze deadline wordt gemist, ziet de toekomst van het SCK er bijzonder slecht uit. Nochtans is dit project niet alleen voor de Kempen van enorm belang. Heel het land vaart er wel bij. Met MYRRHA worden er 2.000 langdurige jobs gecreëerd en voor elke euro die de federale regering investeert, vloeit er 12 terug naar onze economie. Net wat onze economie nodig heeft in moeilijke tijden!

Ik roep bij deze ook de Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering op om hun verantwoordelijkheid te nemen, zegt Flor Van Noppen. CD&V en Open VLD zijn al jaren pro MYRRHA, maar in het verleden schikten ze zich telkens weer naar de wil van de PS. Ze krijgen nu een nieuwe kans om hun gezicht te redden. Ik hoop dat ze zich niet opnieuw laten doen.

Auteur:
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA
Kris Van Dijck, N-VA-fractieleider Vlaams parlement