Xebia voorspelt opmars Scala


HILVERSUM, 20100111 -- Xebia, specialist op het gebied van Agile Java software development, enterprise architectuur, auditing, middleware en integratietechnologie, verwacht dat Scala in 2010 een enorme opmars gaat maken. Xebia signaleert dat grote technologiebedrijven zoals LinkedIn, Twitter, maar ook een meer traditioneel bedrijf als Siemens, steeds meer gebruik maken van Scala op het Java platform. Zij hebben deze technologie geadopteerd en passen Scala breed toe. Als taal is Scala volledig compatibel met Java en onderliggende middleware. Hergebruik van bestaande Java software en het gebruik van middleware, zonder deze te moeten aanpassen, is hiermee gegarandeerd en zorgt voor een minimale investering.

Urs Peter, senior consultant bij Xebia: "Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar simpele en kernachtige oplossingen. Het gebruik van Scala levert bedrijven niet alleen een verbetering van de productiviteit. Toepassing van Scala is ook zeer kostenefficiënt doordat bedrijven gebruik kunnen blijven maken van bestaande middleware en infrastructuur. Omdat Scala volledig compatibel is met Java kunnen ook bestaande Java componenten en oplossingen hergebruikt worden en is reeds opgedane kennis van Java frameworks blijvend van toepassing. De implementatie van Scala vraagt dan ook alleen een investering in kennis van de taal. Deze investering is verhoudingsgewijs klein omdat ontwikkelaars de nieuwe mogelijkheden van de taal, zoals functioneel programmeren, niet meteen hoeven te beheersen, maar deze stapsgewijs zonder kwaliteitsverlies kunnen toepassen. Scala stelt ontwikkelaars in staat om heel dicht op de eigenlijke businesslogica te blijven en daarmee allerlei meta blokken weg te laten. Dit zorgt voor overzichtelijkheid en een beter te handhaven structuur. Deze krachtige en effectieve taal en de laagdrempelige overstap maakt Scala voor bedrijven erg aantrekkelijk om op een efficiëntere en effectievere software te ontwikkelen."

Serieuze plek voor Scala in enterprise omgeving
Er was al langer een trend van nieuwe talen op het Java platform. Scala breekt nu als één van de eersten daadwerkelijk door op enterprise level en ontgroeit daarmee definitief haar academische oorsprong. Xebia neemt deze ontwikkeling zeer serieus en past inmiddels met succes Scala toen binnen haar projecten. Ook tijdens de verschillende georganiseerde workshops bleek dat de belangstelling voor deze taal groot is. Xebia verwacht dat Scala naast Java een serieuze plek in enterprise omgevingen gaat veroveren, zeker nu Scala een enorme vlucht neemt binnen de doorgaans kritische community. De Universiteit van Lausanne, die Scala heeft ontworpen en onderhoudt, staat bovendien garant voor de verdere ontwikkeling van de taal.

Besparingen
Scala combineert twee zeer krachtige paradigma's: object georiënteerd programmeren en functioneel programmeren en is daarmee een hybride taal. Deze combinatie zorgt ervoor dat codeconstructies maximaal hergebruikt kunnen worden wat een zeer positief effect heeft op de onderhoudbaarheid van de software. Het toepassen van Scala heeft als groot voordeel dat er grote besparingen kunnen worden gerealiseerd als het gaat om het schrijven, het testen en onderhouden van code. Functioneel programmeren biedt tevens het antwoord op de uitdagingen die oprukkende multi-core platforms met zich meebrengen.

--------------------------
Over Xebia
Xebia is marktleider op het gebied van Agile en Java ontwikkeling en Architectuur. Xebia helpt haar klanten met het invoeren van de Agile methode door middel van change management, coaching en trainingen. De internationale organisatie biedt consultancy en voert complete projecten uit, vanuit vestigingen in Nederland, Frankrijk en India. Xebia ontwikkelt software op basis van Java technologie en de Agile methode, en gebruikt daarbij gedistribueerde ontwikkelteams. Van deze teams is de helft van de ontwikkelaars in Nederland en de andere helft in India gesitueerd. Zo combineert het bedrijf de voordelen van offshore met het succes van Agile. Xebia stelt met de klant doelen vast en levert stap voor stap werkende software op met de hoogste business value. De voortgang van projecten wordt continu gemeten aan de hand van werkende producten of prototypes. Deze samenwerking blijkt goedkoper en het resultaat voldoet altijd aan de gestelde eisen.

Xebia heeft ruim honderdtachtig zeer ervaren consultants in dienst, waarmee het bedrijf haar klanten kan ondersteunen bij de uitdagingen die grootschalige enterprise projecten met zich mee brengen, van architectuur en ontwikkeling tot beheer. Het bedrijf behoort volgens Skillcity tot de top 20 snelle groeiers in 2009. Daarnaast is Xebia opgenomen in de Deloitte Fast50 2009 en zijn ze winnaar van de high growth award voor de regio Midden-Nederland. Voor meer informatie: www.xebia.com





ingezonden persbericht