Vrije Universiteit Amsterdam

Human Resource Management en het functioneren van zorgverleners in een AIDS-endemische omgeving


* Startdatum: 12-01-2010


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Human Resource Management en het functioneren van zorgverleners in een AIDS-endemische omgeving


* Spreker: M.A. Dieleman


* Promotor: prof.dr. G.J. van der Wilt


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Gemotiveerde en gekwalificeerde gezondheidswerkers zijn essentieel om de Millennium Development doelen te bereiken. In lage en middeninkomens landen is het aantal gezondheidswerkers echter vaak ontoereikend en onvoldoende gekwalificeerd of gemotiveerd om goede kwaliteit zorg te verlenen. HIV/AIDS heeft de situatie verergerd door veranderingen in de zorgvraag te veroorzaken, bovendien zijn gezondheidswerkers zelf zwaar getroffen door HIV/AIDS. In dergelijke moeilijke werkomstandigheden is ondersteuning van gezondheidspersoneel door Human Resource Management (HRM) erg belangrijk. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marjolein Dieleman.

Dieleman toont aan dat eenvoudige aanpassingen aan bestaande HRM-interventies betekenisvolle veranderingen zouden kunnen bewerkstelligen. Training en het opzetten van verantwoordingssystemen kunnen het functioneren verbeteren. Kwaliteitsverbeteringsmethodes, en het relateren van premies aan kwaliteit van zorg kunnen de motivatie van gezondheidswerkers vergroten, wat weer een positieve invloed heeft op hun functioneren. Dieleman waarschuwt echter voor `one-size-fits-all' oplossingen en beveelt aan om bij het aanpakken van HRM in lage en middeninkomens landen rekening te houden met de context, de mechanismes en de resultaten.

Centraal in het onderzoek van Dieleman stond de vraag op welke manier HRM effectiever kan worden gebruikt om het functioneren van gezondheidswerkers te verbeteren. In Zambia, Oeganda, Vietnam en Mali onderzocht Dieleman de ervaringen met HRM en de problemen die gezondheidswerkers in hun werk ondervinden. In Zambia en Oeganda kregen de gevolgen van HIV/AIDS voor gezondheidspersoneel speciale aandacht. Haar studie toont aan dat in deze vier landen, gezondheidswerkers ondersteuning van collega's, management en de bevolking waardeerden, evenals een gevoel van het vermogen en de overtuiging om adequaat en efficiënt te handelen in een gegeven situatie (self-efficacy). HRM bleek vaak lukraak te worden uitgevoerd of werd gezien als een louter administratief ritueel.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam