Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Dr. J.J. Bouma

Titel oratie
'Accounting en waardering voor een duurzaam beheer van natuurlijke bronnen'

---

Leerstoel:
Bijz. hoogl., leeropdr. econom. waardering en accounting voor duurzaam beh. van natuurlijke bronnen

Datum
12 januari 2010 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Knelpunten duurzame samenleving rechttrekken door harmonisatie

Financiële compensatie noodzakelijk

Als er beslissingen worden genomen over het gebruik van energie en water ,dan moeten er afspraken komen die bindend zijn voor zowel de internationale gemeenschap, de overheid zelf, bedrijfstakken, haar burgers en bedrijven. In het streven naar een duurzaam gebruik hanteren al deze groepen doorgaans hun eigen waarderingsmethodieken, die niet hoeven te corresponderen met elkaar, waardoor het maatschappelijke draagvlak vaak ontbreekt. Innovaties in waarderingsstelsels zijn dan ook een vereiste. Dat stelt bijzonder hoogleraar prof.dr. Jan Jaap Bouma in zijn oratie waarmee hij het ambt aanvaardt van bijzonder hoogleraar Economische waardering en accounting voor een natuurlijk beheer van natuurlijke bronnen.

Neem bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen bij verhuur. Een verhuurder heeft over het algemeen geen voordeel van de lagere energierekening van de huurder binnen het huidige huurpuntensysteem. Een financiële compensatie zou op z'n plaats zijn want de verhuurder draagt door bijvoorbeeld panelen te plaatsen wel bij aan duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen.

Missie is om verantwoord beheer te stimuleren van natuurlijke bronnen en tot een duurzame verdeling van de kosten en de baten te komen. Veel van onze waarderingsstelsels zijn namelijk niet transparant , zijn vaak gedateerd en hebben onvoldoende draagvlak. Het niet aanpassen van het betreffende waarderingsstelsel kan leiden tot internationale conflicten en verontduurzaming van onze economie. Bouma pleit voor probleemgericht onderzoek voor het harmoniseren en institutionaliseren van de voor een duurzame ontwikkeling gewenste innovaties in de waarderingsprocessen.

De afspraken die onder meer in Kopenhagen in internationaal verband zijn en zullen worden gemaakt zullen van grote invloed zijn op de sociaal-economische ontwikkeling van onze maatschappij. De mate waarin wordt voornamelijk bepaald door de samenhang van de aanpak. Hierachter schuilen diverse waarderingsstelsels en accountingsystemen die per land, per product of per dienst en per gebruiker kunnen verschillen. Deze stelsels moeten op elkaar worden aangesloten, dan wel zijn nieuwe waarderingsstelsels gewenst. Het aan de leerstoel verbonden onderzoek is hierop gericht.