Wageningen Universiteit en Researchcentrum

'Stamcellen: Dr Jekyll of Mr Hide'?

12 jan 2010 19:45 Locatie: Gebouw De Leeuwenborg (zaal C64), Hollandseweg 1, Wageningen Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: http://www.nwgwageningen.nl.

Op dinsdag 12 januari spreekt prof dr. Hans Clevers voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen over 'Stamcellen: Dr Jekyll of Mr Hide"?

Toegang vrij en gratis.

Stamcellen staan aan de basis van alle leven, zowel tijdens de embryologische ontwikkeling als het volwassen bestaan. In volwassen organen worden oude cellen continu vervangen door middel van celdeling van stamcellen. Huid, bloed en beenmerg, en de binnenbekleding van de darm vernieuwen zich in hoog tempo. Elders zijn stamcellen hyperactief na weefselschade om defecten te herstellen.

Er is de laatste jaren grote interesse in stamcellen in âregeneratieveâ geneeskunde: stamcellen kunnen ingezet worden om zieke weefsels te genezen of om oude, versleten weefsels te vervangen.

Stamcellen hebben ook een "dark side". Ze staan ook aan de basis van kanker.

Clevers gaat in op allerlei aspecten van stamcelonderzoek, vanuit het perspectief van de darmstamcel, en van darmkanker.

Dr. Hans Clevers (1957) werd in 1991 hoogleraar Immunologie aan de Universiteit Utrecht en het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Clevers is lid van de KNAW en ontving in 2001 de Spinozapremie.
(c) 2010 Wageningen UR.