Rijksvoorlichtingsdienst

Bezoek Minister Hirsch Ballin aan Berlijn

Minister Hirsch Ballin van Justitie brengt dinsdag 12 januari een kennismakingsbezoek aan zijn Duitse collegaministers De Maizière (Binnenlandse Zaken) en Leutheusser-Schnarrenberger (Justitie.) Het bezoek zal met name in het teken staan van de Europese samenwerking op het gebied van terreurbestrijding, migratie, veiligheid en de rechtsstaat.

Deze samenwerking krijgt een nieuwe impuls door het onlangs in de Europese Raad vastgestelde Stockholmprogramma, waarin voor de komende vijf jaar de Europese prioriteiten op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn vastgelegd . Dit programma moet onder het lopende Spaanse EU-Voorzitterschap worden uitgewerkt en geoperationaliseerd.

Naar verwachting zal ook gesproken worden over de Nederlandse ervaringen met de toepassing van de security scanner op Schiphol. Onlangs werd naar aanleiding van het Detroit-incident aangekondigd dat de controle met de security scanner op de Nederlandse luchthaven Schiphol zal worden toegepast op vluchten naar de Verenigde Staten.

Aan het eind van de middag is een persmoment voorzien.