Gemeente Oldebroek


Plastic afval gewoon in de grijze afvalbak

Gemeente Oldebroek zorgt voor scheiden achteraf

Het is in de gemeente Oldebroek niet nodig om plastic afval apart in te zamelen. De nieuwe nascheidingsinstallatie van Omrin, de verwerker van het huishoudelijk restafval uit deze gemeente, haalt namelijk alle plastics uit het afval. Dat betekent dat de plastics die huishoudens in de grijze afvalcontainer doen, uit het afval gesorteerd worden en gerecycled worden tot grondstof voor bijvoorbeeld dashboards, fleecetruien, autobumpers, mobieltjes, of golfballetjes. Zo krijgen afgedankte kunststoffen een duurzame bestemming.

Op dit moment is er een landelijke 'Plastic Heroes'-campagne (met het oranje poppetje) waarin iedereen opgeroepen worden plastic apart in te leveren (bronscheiding). Omdat plastics uit het huishoudelijk restafval van de gemeente Oldebroek door de scheidingsinstallatie alsnog uit het restafval worden gehaald, hoeven inwoners van deze gemeente het plastic afval niet apart in te leveren.

De gemeente heeft gekozen voor het scheiden achteraf omdat deze techniek beschikbaar is dankzij uitbreiding van de scheidingsinstallatie van de huidige afvalverwerker Omrin. In tegenstelling tot een systeem van bronscheiding (aparte verzamelcontainers voor kunststof) hebben bewoners bij het systeem van nascheiding geen speciale zakken of een extra container aan huis nodig. Er hoeft daarom geen extra inzamelronde gereden te worden. Dit is beter voor het milieu. Ook komen er geen extra verzamelcontainers in het straatbeeld. De gemeente verwacht op deze manier op termijn de laagste kosten te hebben.

Op grond van een overeenkomst uit juli 2007 van het verpakkende bedrijfsleven, het Rijk en de gemeenten, zijn gemeenten zijn per 1 januari 2010 verplicht om kunststof verpakkingen van huishoudens gescheiden in te zamelen. Gemeenten kunnen kiezen voor een haal- of brengsysteem (bronscheiding) of voor nascheiding (kunststoffen na de inzameling uit het huishoudelijk restafval halen).

Uiteraard blijft het wel belangrijk om de andere afvalstromen, zoals glas, papier/karton, groente- fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval (kca), grof huisvuil, elektr(on)ische apparatuur apart in te leveren. Deze worden niet achteraf gescheiden.