Gemeente Oldebroek


Sombere financiële perspectieven gemeente Oldebroek

Burgemeester staat in nieuwjaarstoespraak stil bij gevolgen economische crisis

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Oldebroek werd ook dit jaar goed bezocht. In een volle hal in het gemeentehuis hield burgemeester Zielhuis op maandag 5 januari zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Ook reikte hij twee erepenningen uit.

Nieuwjaarstoespraak
In zijn nieuwjaarstoespraak stond burgemeester Zielhuis stil bij verschillende hoogtepunten uit 2009. Maar hij uitte ook zijn zorgen over de economische crisis en de gevolgen daarvan voor inwoners en ondernemers van de gemeente Oldebroek:

'De extra bedragen die de overheid de afgelopen periode heeft geïnvesteerd om onze economie zo veel mogelijk op peil te houden moeten natuurlijk wel terugverdiend worden. En in een krimpende economie moet de overheid natuurlijk ook zelf inkrimpen. Dat betekent dat er de komende jaren door de overheid fors bezuinigd moet gaan worden. Dat geldt ook voor de gemeentelijke overheid. De rijksoverheid heeft aangegeven dat het Gemeentefonds ­ dat is de belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten ­ wel eens met 10 tot 20 % zal kunnen teruglopen. En dat terwijl andere inkomsten zoals die uit het Grondbedrijf teruglopen en andere kosten zoals die voor de Bijstand alleen maar toenemen. De bezuinigingen uit begin 80-er jaren ­ het tijdperk-Lubbers ­ verbleken in vergelijking met het perspectief dat nu voor ons ligt. Het besturen van een gemeente zal de komende jaren niet gemakkelijk zijn. Maar als gemeentebestuur ben je er voor om ook in moeilijke tijden beslissingen te nemen. Er komende boeiende jaren voor het openbaar bestuur!'

Uitreiking erepenning
Na zijn nieuwjaarstoespraak reikte burgemeester Zielhuis de erepenningen uit, een feestelijk moment. Dit jaar waren de erepenningen voor mevrouw Greetje Dijkman uit Wezep en de heer Gerard van ´t Ende uit Wezep. Mevrouw Dijkman ontving de erepenning, omdat zij al jarenlang vrijwilligerswerk doet voor verschillende organisaties. De heer Van ´t Ende kreeg de erepenning voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging WHC.