Politie Groningen

Dinsdag 12 januari 2010

Provincie Groningen, 12-01-2010

Zuidhorn: fietsertje gewond na val

Een 10-jarige jongen uit Zuidhorn is maandagmiddag gewond geraakt nadat hij in de Thorbeckestraat van zijn fiets was gevallen. Waarschijnlijk ging de jonge Zuidhorner onderuit vanwege het gladde wegdek. Een omstander gaf de jongen een slaapzak zodat hij warm kon blijven tot de ambulance kwam. De 10-jarige zei dat hij last van zijn rug had en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapport van het ongeval.

Hoogezand: inbreker op heterdaad betrapt

De politie heeft maandagnacht een 47-jarige inwoner van Hoogezand op heterdaad aangehouden in een magazijn van een supermarkt. De politie kreeg een melding dat er een inbraak was gepleegd in de winkel aan de Veningastraat in Hoogezand. Bij aankomst bleek de pui van het pand ernstig beschadigd. Binnen zat de 47-jarige tussen opgeslagen etenswaren. Hij dronk op dat moment net iets uit een opengebroken pak. Tegen de Hoogezandster wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: veel schade clubhuis na inbraak

Onbekenden hebben maandagnacht ingebroken in een clubhuis aan de Kluiverboom in Groningen. Bij aankomst van de politie waren de daders vertrokken. Vermoedelijk zijn ze op de vlucht geslagen nadat het alarm was afgegaan. Van het verenigingsgebouw waren meerdere ramen ingeslagen en raakte een deur zwaar beschadigd. Het is nog niet bekend wat er zoal is gestolen. Een bestuurslid gaat na welke goederen zijn verdwenen en doet namens de club aangifte.

Winschoten: automobilist bekeurd voor niet handfsree bellen

Een 37-jarige man uit Winschoten heeft maandagmiddag op de A7 ter hoogte van Winschoten een bekeuring van 160 euro ontvangen voor het niet handsfree bellen. Agenten zagen de man op de A7 rijden met een mobiele telefoon aan zijn oor. Rijden met de telefoon in de hand leidt tot gevaarlijk weggedrag. Een bestuurder wordt immers op twee manieren afgeleid. Lichamelijk, wanneer hij gelijktijdig de telefoon moet bedienen als zijn auto moet besturen, maar ook geestelijk, als zijn aandacht verdeeld moet worden tussen het telefoongesprek en het autorijden. Bellen tijdens het autorijden verhoogt de kans op een ongeval. Het ongevalrisico bij mobiel bellen is vier maal hoger dan wanneer er niet wordt gebeld. Rijden met de telefoon in de hand is dus gevaarlijk en daarom verboden.

Provincie Groningen: record aantal inbeslagnames illegaal vuurwerk

Regiopolitie Groningen heeft rondom de jaarwisseling een recordaantal inbeslagnames gedaan van illegaal vuurwerk. Het gaat in totaal om 128 keer, waarbij 1.400 kg vuurwerk moest worden afgevoerd. Rond de vorige jaarwisseling werd 100 keer illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook dat was destijds een record. De politie deed de inbeslagnames onder andere na binnengekomen informatie via Meld Misdaad Anoniem.

Provincie Groningen: verkeerscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen in de provincie verkeerscontroles gehouden. In de gemeenten Zuidhorn, De Marne en Winsum werden bijna 600 bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Geen van de bestuurders was onder invloed. Er werden hier vijf bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Ook was het voertuig van een bestuurder niet APK gekeurd.

Op de Gotenburgweg in Groningen werden negen bekeuringen uitgedeeld. Het ging hier om het niet dragen van de veiligheidsgordel (7x), het niet dragen van een bromfietshelm (1x) en bellen in de auto zonder gebruik te maken van een carkit (1x).

Op snelheid werd gecontroleerd in:

* Appingedam, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 355, aantal overtredingen: 37, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Veendam, Egypteneinde: aantal geregistreerde voertuigen: 652, aantal overtredingen: 104, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.