Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Vakantie blijft belangrijk voor de Nederlander

Den Haag, 12 januari 2010

Ondanks dat de ANWB voor 2010 een lichte daling verwacht van het aantal vakanties blijft op vakantie gaan belangrijk voor de Nederlander. Dit jaar worden er, afhankelijk van het weer, circa 35,5 miljoen vakanties ondernomen. Iets meer dan de helft van de vakanties zal in het buitenland doorgebracht worden, iets minder dan de helft in eigen land. Is het erg mooi weer in Nederland, dan zullen we vaker in eigen land op vakantie gaan en zal het aantal vakanties net als vorig jaar weer uitkomen op 36 miljoen.

De Nederlander is voorzichtig met grote uitgaven vanwege de huidige economische situatie. Maar hij is niet van plan de vakantie te schrappen. Net als vorig jaar gaan Nederlanders dichterbij, vaker in eigen land, met de auto, in een bungalow of kamperen en geven ze minder uit op de vakantiebestemming zelf. Het zijn vooral de extra vakanties die dit jaar minder ondernomen gaan worden. De Nederlandse vakantieganger zal het boeken van deze extra vakanties dit jaar opnieuw uitstellen en meer op impuls (last minute) ondernemen. Hij wacht af wat zijn financiële situatie toelaat en wat de weersomstandigheden zijn. Maar zijn keuze wordt tevens beïnvloed door aantrekkelijke aanbiedingen en de resultaten van het Nederlands elftal tijdens het WK.

Duitsland wordt over het gehele jaar genomen het meest bezochte vakantieland. Circa 3,6 miljoen vakanties zullen in Duitsland doorgebracht worden. Frankrijk volgt met 2,8 miljoen vakanties. Daarna komt België met 2 miljoen vakanties. Spanje kan 1,5 miljoen Nederlandse vakantiegangers verwachten.

Opvallend is de populariteit van cruises. Cruises winnen niet alleen aan populariteit bij ouderen, maar ook vooral bij jonge gezinnen. Cruises zijn met name aantrekkelijk doordat vakantiegangers veel zien en ontdekken. Ook weten cruisegasten vaak precies waar ze aan toe zijn qua kosten, doordat cruises vaak all-inclusive zijn. Populaire bestemmingen voor cruises zijn met name de Caribisch gebied en de Middellandse Zee.

Voor stedentrips blijft Parijs de absolute topper op de voet gevolgd door Londen mede vanwege de lage koers van het Britse pond. Berlijn staat op een derde plaats en wint nog steeds aan populariteit.

De Verenigde Staten blijft ook in 2010 de absolute nummer 1 als verre vakantiebestemming. De huidige dollarkoers zorgt ervoor dat dit land volop in de belangstelling blijft staan. De Nederlandse Antillen en Canada profiteren ook van de dollarkoers en komen respectievelijk op een tweede en derde plaats. Canada zal dit jaar ook extra profiteren van de Olympische Spelen in Vancouver.