Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Omtzigt, Haverkamp en Ormel over de bedreiging van een Aramese priester in Diyarbakir, Turkije.

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Omtzigt, Haverkamp en Ormel over de bedreiging van een Aramese priester in Diyarbakir, Turkije.

Kamerbrief | 12 januari 2010

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Omtzigt, Haverkamp en Ormel over de bedreiging van een Aramese priester in Diyarbakir, Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 15 december 2009 met kenmerk 2009Z24580.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden Omtzigt, Haverkamp en Ormel (allen CDA) over de bedreiging van een Aramese priester in Diyarbakir, Turkije. (Ingezonden 15 december 2009)

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de bedreiging van de Syrisch Orthodoxe kerk in Diyarbakir, waarbij van de piester geëist is dat de klokkentoren van de kerk wordt afgebroken? 1)

Antwoord op vraag 1

Ja, ik heb kennisgenomen van het persbericht waarin verwezen wordt naar bedreigingen aan het adres van priester Yusuf Akbulut in Diyarbakir naar aanleiding van het Zwitserse minaretten-referendum.

Vraag 2

Deelt u de mening dat onder geen beding bestaande kerken, moskeeën en andere godshuizen afgebroken of ontheiligd mogen worden, waar ze ook staan?

Antwoord op vraag 2

Ik ben van mening dat eenieder in vrijheid zijn of haar godsdienst moet kunnen uitoefenen, waar dan ook ter wereld.

Vraag 3

Op welke wijze zult u in contact treden met de Turkse autoriteiten en hen, al dan niet in EU-verband, duidelijk maken dat kerkgebouwen gerespecteerd dienen te worden?

Antwoord op vraag 3

Ik zal zowel in bestaande bilaterale contacten met Turkije als in EU-verband het belang van godsdienstvrijheid in Turkije aan de orde blijven stellen. Respect voor gebedshuizen maakt daarvan eveneens deel uit.

Vraag 4

Deelt u de mening dat dit incident, dat juist bekend wordt op de Dag voor de Rechten van de Mens, eens te meer aantoont dat Turkije op het gebied van het respecteren van godsdienstvrijheid en het naleven van mensenrechten, een belangrijk onderdeel van de politieke Kopenhagen-criteria, nog onvoldoende vooruitgang boekt?

Antwoord op vraag 4

Turkije heeft het afgelopen jaar een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd. Voortzetting hiervan is essentieel. De Nederlandse regering is dan ook van mening dat de Turkse regering het hervormingstempo verder dient op te voeren. Deze boodschap heb ik dit najaar ook aan mijn Turkse collega, Minister Davutoglu, overgebracht. In EU-verband roept de Raad van 7 december jl. Turkije op tot een grotere inspanning om aan de Kopenhagen-criteria te voldoen. In dit kader verwees de Raad, mede op Nederlands aandringen, expliciet naar het belang van onder andere de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid alsook vrouwen- en kinderrechten. Zie ook de brief aan uw Kamer van 10 december 2009 (Kamerstuk 21501-02 nr. 939).

Vraag 5

Bent u bereid namens Nederland dit soort incidenten, dat helaas vaker is voorgekomen in Turkije, aan de orde te stellen bij het Comité van Ministers in de Raad van Europa, de mensenrechtenwaakhond bij uitstek?

Antwoord op vraag 5

De monitoringsinstrumenten van de Raad van Europa monitoren de ontwikkelingen in Turkije inzake mensenrechten op reguliere basis. Evaluaties over de lidstaten, inclusief Turkije, van bijvoorbeeld instellingen als het ECRI of van de Mensenrechtencommissaris worden in het Comité van Ministers (CM) geagendeerd. Daarnaast wordt de tenuitvoerlegging van uitspraken van het Europese Hof van de Rechten van de Mens gevolgd en zonodig besproken in het CM.

Nederland volgt dan ook, via het CM van de Raad van Europa, de ontwikkelingen ten aanzien van mensenrechten in Turkije nauwkeurig. Wanneer de onderhavige kwestie in het CM aan de orde komt, zal Nederland zich uitspreken ter bescherming van de vrijheid van religie in Turkije, waaronder bescherming van kerken en andere godshuizen.


1) Assyrian International News Agency, 10 december 2009

Directie West en Midden Europa

Pagina 3 van 3