Ministerie van Financiën

Betreft kamervragen lid van Dijck

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die het lid van Dijck (PVV) heeft gesteld over het bericht "Curator Joost Kuiper heeft zelf interesse in failliet DSB".

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

Wouter Bos

2009Z25175 Directie Financiële Markten

Vragen van het lid Tony van Dijck (PVV) aan de minister van Financiën over het Ons kenmerk bericht "Curator Joost Kuiper heeft zelf interesse in failliet DSB". (Ingezonden 22 FM/09/3769 U december 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "Curator Joost Kuiper heeft zelf interesse in failliet DSB"? 1)


2
Is het waar dat er nog nooit eerder een curator is geweest die een bedrijf overneemt dat hij zelf moet verkopen?


3
Hoe bekijkt u de situatie als de heer Kuiper in dienst zou treden van de overgenomen bank? Deelt u de mening dat de curator met onmiddellijke ingang ontslag dient te nemen? Zo nee, waarom niet?


4
Wat vindt u ervan dat er in oktober dit jaar diverse beschuldigingen zijn geuit dat de curatoren geen ruimte aan een koper gaven om de DSB over te nemen en kost wat kost streefden naar een faillissement, dit alles in relatie tot de interesse voor de DSB Bank van de curator Kuiper?


5
Is het inderdaad mogelijk dat de bankvergunning van DSB Bank wordt mee verkocht? Vindt u dit een wenselijke situatie? Zo nee, bent u voornemens de bankwet op dit onderdeel aan te passen?

Antwoorden


1
ja


2, 3 en 4
Kortheidshalve verwijs ik naar het persbericht van de curatoren: 'het gratis dagblad De Pers heeft vorige week het bericht gepubliceerd dat curator Joost Kuiper van plan zou zijn (delen van) DSB Bank over te nemen. Dit bericht is uit de lucht gegrepen. Onze woordvoerders hebben dit tegenover de media duidelijk gemaakt. Het spreekt voor zich dat een curator uitsluitend als verkoper kan optreden. Toch hebben sommige andere media een stukje op hun website over dit verhaal gezet. Joost Kuiper is op geen enkele wijze, direct of indirect, betrokken bij plannen van partijen om activa van DSB Bank te kopen'.

5
Het is niet mogelijk dat de bankvergunning van DSB Bank wordt verkocht. DNB heeft deze in oktober 2009 ingetrokken. Ik zie geen aanleiding om de desbetreffende wetgeving (de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet) aan te passen.

1) De Pers, 18 december 2009

http://www.depers.nl/economie/361874/Curator-wil-failliet-DSB.html






---- --