Politie Hollands Midden

Schoutenlaan in Voorhout onder de loep

Voorhout, 12-01-2010 o De Schoutenlaan in Voorhout heeft vanaf 2007 de speciale aandacht van politie, justitie en de gemeente Teylingen gehad. Op deze weg geldt een snelheidslimiet van 50 km/uur. De gemiddelde snelheid bleek tijdens controles te hoog en ook uit een enquête die onder de weggebruikers werd gehouden, bleek dat men de Schoutenlaan als onveilig ervoer.

De gemeente Teylingen, het politieteam Oegstgeest/ Teylingen en het Regionaal Verkeershandhavingsteam hebben in samenwerking met de drie nabij gelegen scholen de Schoutenlaan in 2007 onder de loep genomen. Destijds werd afgesproken dat de politie op deze weg zou blijven controleren. Ook in het afgelopen jaar is er een aantal keer steekproefsgewijs gecontroleerd op snelheid en het dragen van de gordel.

Zicht op klachten Allereerst is in december 2006 een enquête onder weggebruikers gehouden over hoe men de veiligheid op de Schoutenlaan ervaart. Hieruit bleek dat het merendeel deze weg als onveilig ervoer. Voornamelijk het oversteken werd als onveilig ervaren. Wanneer de weggebruikers gevraagd werd naar hun eigen snelheidsgedrag te kijken, gaf 9% toe dagelijks te hard te rijden en 26% wekelijks.

Terugdringen van de snelheidsovertredingen In totaal is er in 2007 vier maanden regelmatig door de politie op snelheid gecontroleerd. Tijdens deze controle zijn er 26.002 passanten gecontroleerd. Het totaal aantal overtreders betrof 1.953. Na een aantal weken was vanwege de concentratie van de controles het aantal overtredingen sterk gedaald. Na intensief controleren is de snelheid op de Schoutenlaan flink lager en zijn er minder grote verkeersovertredingen.

Controles in 2009 Een tweede enquête wees uit dat men zich veiliger was gaan voelen op de Schoutenlaan. Het aantal respondenten dat zich zeer onveilig voelde op de Schoutenlaan daalde van 7% naar 0%. Ook bleek dat de respondenten die regelmatig oversteken zich veiliger waren gaan voelen. Toch bleef een groot gedeelte van de respondenten van mening dat er nog steeds regelmatig te hard gereden werd (92% van de respondenten). De politie beloofde dan ook de controles steekproefsgewijs door te zetten.

In 2009 is er daarom diverse keren door het RVHT, maar ook door het lokale politieteam Oegstgeest / Teylingen, gecontroleerd op snelheid of op het dragen van de gordel. Immers de aanwezigheid van politie kan er al voor zorgen dat automobilisten hun snelheid aanpassen. Er is onder andere gecontroleerd in januari, maart en juni van dit jaar. In totaal zijn er 207 overtredingen geconstateerd voor het overschrijden van de snelheidslimiet en 7 bekeuringen voor het niet dragen van de gordel. De overtreders hebben een bekeuring ontvangen.

Ook in 2010 is de politie aanwezig op de Schoutenlaan om een veilige verkeerssituatie te behouden voor zowel fietsers, voetgangers als automobilisten.