Stichting FOM 12 januari 2010, 2010/02

Andries Miedema-Prijs voor Yves Rezus

Stichting FOM heeft de Andries Miedema-Prijs 2010 toegekend aan dr. Yves Rezus, voor zijn cum laude promotieonderzoek naar de dynamica van watermoleculen. Met de door hem ontwikkelde techniek van femtoseconde mid-infrarood spectroscopie, lukte het hem om moleculaire rotaties van watermoleculen te meten. Hierdoor werd het onder andere mogelijk om het relatief ijsachtige gedrag van water rond hydrofobe moleculen zichtbaar te maken. De Andries Miedema-Prijs wordt elke twee jaar toegekend aan het beste promotieonderzoek op het gebied van de gecondenseerde materie. Rezus zal zijn prijs in ontvangst nemen op 19 januari a.s. tijdens de bijeenkomst Physics@FOM Veldhoven 2010. Yves Rezus
vergroten Yves Rezus
Winnaar van de Andries Miedema-Prijs 2010
Yves Rezus (31) deed zijn promotieonderzoek op het FOM-Instituut AMOLF, in de groep Ultrafast Spectroscopy van professor Huib Bakker. Hij ontwikkelde een manier om uit de uiterst zwakke spectroscopische signalen van watermoleculen de rotatiedynamica van de moleculen te destilleren. Hij heeft de techniek van femtoseconde mid-infrarood spectroscopie niet alleen ontwikkeld, maar ook succesvol toegepast. Zo hebben zijn metingen aan de dynamica van water rond hydrofobe opgeloste moleculen verrassende inzichten opgeleverd. De watermoleculen rond een hydrofobe groep blijken zo'n vijf keer trager te bewegen dan in bulk water. Deze experimenten bevestigen voor het eerst de reeds lang bestaande, maar omstreden theorie dat water zich rond een hydrofoob molecuul ijsachtig gedraagt. Dit effect is de basis van de zogenoemde `hydrofobe interactie', waardoor eiwitten vouwen en een functie krijgen als enzymen. Om die reden is het werk van Rezus ook van belang voor vakgebieden buiten de natuurkunde.

Rezus promoveerde op 10 januari 2008 cum laude op zijn onderzoek. Momenteel werkt hij in Zwitserland als post-doc aan de Eidgenössische Technische Hochshule (ETH) van Zürich.

Andries Miedem-Prijs
De Andries Miedema-Prijs wordt sinds 1994 iedere twee jaar toegekend voor het beste promotieonderzoek op het gebied van fysica van de gecondenseerde materie. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van EUR 5.000,=, vrij te besteden door de laureaat. Yves Rezus ontvangt de laatste editie van de prijs. Na 2010 zal de Andries Miedema-Prijs worden vervangen door een jaarlijkse proefschriftprijs voor de gehele natuurkunde.

Prijsuitreiking
De Andries Miedema-Prijs wordt uitgereikt tijdens Physics@FOM Veldhoven 2010, op dinsdagavond 19 januari 2010. Op woensdagmorgen 20 januari zal Yves Rezus een voordracht houden over zijn promotieonderzoek.

Contact
Yves Rezus, telefoon: +41 44 633 49 64

Referentie
Het proefschrift van Yves Rezus, getiteld 'Snapshots of water: orientational dynamics of hydrogen-bonded systems' (10 januari 2008), is te downloaden op de volgende website:
http://www.amolf.nl/publications/theses/after-2000/