Radboud Universiteit Nijmegen


ADHD: hersengebieden werken niet goed samen

Datum bericht: 11 januari 2010

Twee hersengebieden die niet goed met elkaar communiceren veroorzaken mogelijk de symptomen van ADHD. Dat blijkt uit onderzoek van Ali Mazaheri, hersenwetenschapper aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mazaheri's conclusies bevestigen het beeld dat ADHD niet het gevolg is van een fout in de hersengebieden zelf, maar van gebrekkige interactie tussen gebieden. De resultaten van het onderzoek werden dit weekend gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.

Met behulp van een simpele proef onderzochten Mazaheri en zijn collega's bij kinderen met ADHD of de occipitale hersenkwab, verantwoordelijk voor visuele waarneming, wel goed communiceert met de frontale kwab. Die laatste kwab zorgt onder andere voor het sturen van aandacht, de controle van impulsen en sociaal gedrag.Â

Bij gewone kinderen bleek de activiteit in de twee gebieden gekoppeld: als in het ene gebied de activiteit daalde, dan steeg ze in een ander gebied. Dit wijst erop dat het gebied waarin aandacht wordt gestuurd (voorin) en het gebied voor waarneming (achterin) met elkaar communiceren. Maar bij de kinderen met ADHD was de mate van activiteit in de twee gebieden niet gekoppeld.