SGP


12 - 01 - 10 | Minutieuze reconstructie

Minutieuze reconstructie

Algemeen
De SGP vindt dat de commissie-Davids goed werk heeft geleverd. Zij heeft volledig onafhankelijk geopereerd. Het rapport is een minutieuze reconstructie van de gang van zaken. Het rapport geeft geen aanleiding om te pleiten voor een parlementaire enquête.

Militaire steun
Meer dan eens gedane suggesties dat Nederland, in strijd met wat aan de Kamer is meegedeeld, wél degelijk militaire steun heeft verleend, kloppen niet. Het kabinet heeft op dit cruciale punt de Tweede Kamer goed geïn-formeerd.

Info Tweede Kamer
Nu de besluitvorming over âIrakâ uiterst grondig bekeken is, blijkt dat het besluitvormingsproces en de informatievoorziening aan de Tweede Kamer niet op alle onderdelen adequaat was. Daar moeten dus lessen uit worden getrokken voor de toekomst: anders en beter.

Mandaat
Het rapport kraakt kritische noten over het volkenrechtelijk mandaat. Van meet af aan is hierover, ook internationaal, verschil van mening geweest. Tekenend is dat ook de commissie hierover niet geheel op een lijn zit (blz 270, kanttekening Van Walsum). Tegen die achtergrond wil de SGP dit punt niet verabsoluteren, maar aandringen op verdere verduidelijking als les voor de toekomst.

Naar aanleiding van conclusie 9 van het rapport âDe SGP hoopt dat regering en politieke partijen zich niet zo zeer verschansen achter hun eerder ingenomen standpunten, dat een inhoudelijke gedachtewisseling tussen regering en parlement over het Irakbeleid niet goed van de grond kan komen.â