Geert Schaaij: schorsing DSI ongepast

12/01/2010 14:07

Beursgenoten

Assen (12 januari 2010) - Geert Schaaij vindt het besluit van Dutch Securities Institute (DSI) om hem voor een periode van drie jaar te schorsen wegens oneerlijk marktgedrag, ongepast. 'Een opmerkelijke stap, gezien het onvermogen van het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) mijn schuld in deze te bewijzen. Kennelijk weegt een tamelijk gratuit oordeel van een brancheorganisatie zwaarder dan de uitkomst van een onafhankelijk juridisch proces.'

De schorsing door DSI wekt bovendien verbazing omdat Geert Schaaij al in 2006 zijn lidmaatschap van de organisatie heeft opgezegd. 'In feite schorsen ze iemand die ze niet eens kunnen schorsen. Dat is wel erg gemakkelijk. Ik beschouw dit alles dan ook vooral als een goedkope publiciteitsstunt van DSI om zich over mijn rug te profileren.'

Schikking

Schaaij en het Functioneel Parket kwamen afgelopen najaar een schikking overeen inzake het Dico-dossier. De oorspronkelijke verdenking betrof een beleggingsadvies op 19 maart 2006 van Geert Schaaij - toen nog vermogensbeheerder bij International Assets (IAAC) - in het tv-programma Business Class. Geert Schaaij prees tijdens de uitzending het aandeel Dico aan, overigens onder de vermelding dat hij een positie in het bedrijf had (www.beursgenoten.nl/pers.php).

Wat Geert Schaaij werd verweten was dat hij geen melding had gemaakt van het feit dat IAAC kort daarvoor voor haar cliënten een onderhandse emissie van Dico had afgenomen en via de beurs voor cliënten aandelen Dico had ingekocht. Onder de verdenking van voorkennis deed de AFM destijds aangifte van de zaak, wat voor het OM reden was voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.

Onschuld

Met de huidige schikking kan Geert Schaaij leven, hoewel hij overtuigd is van zijn onschuld. Langer voortzetten van een juridische procedure zou echter IAAC (waar Schaaij in 2006 in goede harmonie is vertrokken) onnodig financieel belasten. IAAC heeft Geert Schaaij volledig schadeloos gesteld.

Over Geert Schaaij

Geert Schaaij is directeur van Beursgenoten (www.beursgenoten.nl), een beleggers-community met tips en adviezen over ontwikkelingen op de financiële markten. Hij won in 2007 de Gouden Stier, de vakonderscheiding voor beste beleggingsexpert. Afgelopen jaar kende het publiek Schaaij de titel Beursidool toe.





http://www.beursgenoten.nl