Gemeente Kaag en Braassem

Kaag en Braassem niet meer onder toezicht provincie Kaag en Braassem vlag

Al 1 jaar na haar ontstaan staat Kaag en Braassem niet meer onder toezicht van de Provincie. Dat is uitzonderlijk. Meestal lukt het een fusiegemeente niet om al na haar eerste jaar goedkeuring voor haar begroting te krijgen.

âWe zijn hier enorm trots opâ, zegt wethouder Financiën, Ton van Velzen. âNu hoeven gemeentelijke besluiten met financiële gevolgen alleen nog maar ter kennisname aan de provincie gestuurd te worden. Dit houdt in dat genomen besluiten meteen in uitvoering kunnen worden genomen.â

Elk jaar moet de gemeente een begroting opstellen die vervolgens ter goedkeuring aan de provincie moet worden voorgelegd. De provincie beoordeelt of de begroting voldoet aan alle wettelijke bepalingen en of deze in evenwicht (sluitend) is. Keurt de provincie de begroting goed dan betekent dit dat besluiten met financiële consequenties nog slechts ter kennisname van de provincie moeten worden gebracht (repressief toezicht). Is de provincie van oordeel dat de begroting niet aan de eisen voldoet, dan moet de gemeente voor deze besluiten eerst goedkeuring krijgen van de provincie voor er met de uitvoering mag worden begonnen (preventief toezicht).