Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2010Z00173

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Van Haersma Buma (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Justitie over het artikel "Al Qaida blijft in Hoger Onderwijs actief". (Ingezonden 7 januari 2010)


1
Bent u bekend met het artikel "Al Qaida blijft in Hoger Onderwijs actief"? 1)


2
Deelt u de waarnemingen in dit artikel?


3
Welke maatregelen heeft u genomen naar aanleiding van het COT 2)-rapport uit 2004? Welke maatregelen hebben de hoger onderwijsinstellingen getroffen naar aanleiding van de Kamervragen uit 2005?


4
In hoeverre informeren de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of daaronder ressorterende diensten, de hoger onderwijsinstellingen over de binnenkomst van studenten uit risicolanden en de strategie die terroristische organisaties als Al Quaeda volgen?


5
Welke vorm van samenwerking bestaat er tussen de Europese hoger onderwijsinstellingen om elkaar te informeren over studenten uit risicolanden, die gebruikmakend van de uitwisselingsprogramma's die momenteel binnen de EU van kracht zijn en waar zowel EU- als niet EU-studenten, zodra ze een visum voor een van de EU-lidstaten hebben ontvangen, het recht aan ontlenen om aan elke hoger onderwijsinstelling binnen de EU een studie te kunnen volgen?


6
Hebben de conclusies en de aanbevelingen van het COT uit 2004 geleid tot een kritischer beoordeling van visumaanvragen van studenten uit risicolanden?


7
Gaat u het toelatingsbeleid voor studenten uit risicolanden aanpassen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Detroit en de Avans-student?


1) Science Guide, 6 januari 2010

2) COT: Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement
3) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2005-2006, nrs. 18 en 370