Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Toepassing van Europese criteria voor gebieden met natuurlijke handicaps


12 januari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief over de resultaten van een onderzoek naar de uitwerking van de criteria voor Less Favoured Areas (LFA). De Europese Commissie heeft de criteria opgesteld. De lidstaten voeren een simulatie uit.

Datum 12 januari 2010
Betreft toepassing van Europese criteria voor gebieden met natuurlijke handicaps

Geachte Voorzitter,

Op 3 juni jl. heeft u mij verzocht om de Nederlandse uitwerking van de criteria voor de gebieden met natuurlijke handicaps (LFA = Less Favoured Areas) aan de Kamer te zenden voordat deze aan de Europese Commissie worden voorgelegd. Met deze brief kom ik tegemoet aan dit verzoek.
Op 21 april 2009 heeft de Europese Commissie een mededeling uitgebracht om te komen tot een betere inzet van middelen aan boeren in gebieden met natuurlijke handicaps.
Het beleid voor de gebieden met natuurlijke handicaps, de LFA's, is onderdeel van de Europese plattelandsverordening. Hierin worden drie categorieën LFA onderscheiden: berggebieden, gebieden met specifieke handicaps en gebieden met andere nadelen. De mededeling van de Commissie richt zich uitsluitend op de laatste categorie: gebieden met andere nadelen. Voor deze categorie doet de Commissie een voorstel voor nieuwe criteria. Nederland maakt geen gebruik van deze categorie. Alle LFA's in Nederland zijn aangewezen in de categorie 'gebieden met een specifieke handicap'.
In de mededeling stelt de Commissie voor om aanwijzing van gebieden met andere nadelen te baseren op een aantal biofysische criteria die te maken hebben met klimaat, bodem en de geografische omstandigheden. De Commissie heeft de lidstaten gevraagd de toepassing van deze criteria te simuleren en kaarten op te stellen van de gebieden die op grond van deze criteria subsidiabel zouden kunnen zijn. Ik heb Alterra verzocht deze simulatie uit te voeren. Ik stuur u hierbij het rapport met de resultaten van deze simulatie.
De Commissie heeft in aanvulling op de genoemde biofysische criteria als eis gesteld dat tenminste 66% van de oppervlakte van een gemeente (LAU2) die in landbouwkundig gebruik is, aan tenminste één van de criteria moet voldoen. Kaart 2.3 op p. 14 geeft aan welke gebieden op basis van de voorgestelde criteria en de oppervlakte-eis subsidiabel zouden kunnen zijn.

Ik zal de resultaten van de simulatie conform de door de Europese Commissie gestelde deadline in de loop van januari toezenden aan de Europese Commissie. Zij zal de resultaten van de lidstaten gebruiken om de haalbaarheid van de voorgestelde criteria te bepalen. Op basis hiervan zal de Commissie dan uiteindelijk komen met een wetgevingsvoorstel voor de aanwijzing van de LFA's. De Commissie heeft al aangegeven dat de nieuwe criteria niet eerder dan in 2014 in werking zullen treden. Dat betekent dat het voorstel voor criteria voor de aanwijzing van LFA's deel zal uitmaken van het voorstel voor een nieuwe plattelandsverordening voor de periode na 2013.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg