Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 12 januari 2010 2009Z22063

Onderwerp lettercombinaties op kentekens

-

Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen van de leden De Mos en Wilders over lettercombinaties op kentekenplaten.


1. Bent u bekend met de berichten "PVV taboe op kentekenplaat1" en "PVV kenteken maatschappelijk ongewenst2"?


1. Ja


2. Is het waar dat de RDW de lettercombinatie PVV in kentekens heeft verboden omdat die kwetsend zouden zijn of geweld zouden kunnen uitlokken?


2. Zie mijn antwoord op vraag 4.


3. Zo ja, is de RDW helemaal van de pot gerukt?

3. Nee.


4. Zijn de lettercombinaties CDA of VVD wel toegestaan? Zo ja, waarom de combinatie PVV dan niet?

4. Ten tijde van de voorziene introductie van kentekens voor personenauto's met een lettercombinatie van drie medeklinkers, is door het departement met de RDW overlegd over de wenselijkheid van lettercombinaties. De gedachte was dat door de introductie van cijfers met een lettercombinatie van drie medeklinkers, die lettercombinatie makkelijk "zelfstandig" gelezen zou worden. Van belang hierbij is dat Nederland een uitgiftesysteem voor kentekens kent waarbij de kentekenhouder geen keuze wordt gelaten.


1 Algemeen Dagblad, 13 november 2009

2 www.elsevier.nl, 13 november 2009
a
agina 1 van 2 P





Datum Uitgangspunt bij de keuze om bepaalde lettercombinaties uit te sluiten was en is

het inschatten van het risico dat de kentekenhouder mogelijk een bepaalde Ons kenmerk combinatie niet op zijn auto wil hebben, dan wel dat een dergelijke combinatie VENW/DGMO-2009/10842 mogelijk bij derden een ongewenste reactie zou oproepen.

Op het moment dat de in vraag 1 bedoelde berichten in de pers verschenen, was een beslissing genomen ten aanzien van een aantal lettercombinaties (voorbeeld: GVD). Door de extra beschikbare tijd ten opzichte van lettercombinaties van politieke partijen was over deze combinaties nog geen definitief oordeel gevormd. Pas bij de lettercombinatie die begint met een P zou immers de eerste in het parlement vertegenwoordigde partij in beeld komen.

Daarbij is over het hoofd gezien dat dit wel het geval was bij bestelauto's (beginnend met een V). Nadat door voornoemde berichtgeving ten onrechte het beeld is ontstaan dat het exclusief om één politieke partij zou gaan, heb ik onmiddellijk de interne discussies afgerond over het al dan niet uitgeven van de lettercombinaties van politieke partijen. Lettercombinaties die in het parlement vertegenwoordigde partijen weerspiegelen zullen niet worden uitgegeven.

Omdat de lettercombinatie VVD inmiddels per abuis wel is uitgegeven als kenteken op (uitsluitend) bestelauto's, zal de RDW desgewenst kosteloos de kentekenbewijzen en kentekenplaten van de lettercombinatie VVD vervangen. Tot slot wijs ik er nog op dat de lettercombinatie CDA niet is uitgegeven, omdat klinkers niet worden gebruikt.


5. Bent u bereid dit besluit van de RDW onmiddellijk terug te draaien?

5. Nee.


6. Wilt u deze vragen voor dinsdag 17 november 11.00 uur beantwoorden?

6. Ik heb de vragen zo snel mogelijk beantwoord.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P