Politie Zaanstreek-waterland

225 M-meldingen in 2009

Zaanstreek-Waterland, 12-01-2010

Zaanstreek-Waterland, 12 januari 2010

In 2009 zijn er voor het derde jaar op rij weer meer anonieme meldingen over criminaliteit binnengekomen bij de politie Zaanstreek-Waterland. Dankzij deze telefoontjes van inwoners heeft de politie 45 zaken opgelost.

De meeste meldingen via de Stichting Meld Misdaad Anoniem (M) gaan over hennepplantages. Zo kon in Volendam op een adres aan de Iepenlaan in oktober bijna 26 kg aan henneptoppen in beslag worden genomen. Of aan de Witte Vlinderweg in Wormerveer, waar in juni vorig jaar een plantage werd opgerold van bijna 2100 planten. Maar er komen ook meldingen binnen over mishandeling, brandstichting, harddrugs en verboden vuurwapenbezit. De politie heeft in diverse zaken verdachten aangehouden.

Via Misdaad Anoniem kunnen mensen de politie helpen bij het oplossen van misdrijven zonder dat iemand te weten komt wie de melder was. Want er is geen nummerherkenning, de gesprekken worden niet opgenomen en het nummer van M verschijnt niet op de telefoonrekening. Het telefoonnummer biedt bijvoorbeeld een uitkomst voor mensen die vrezen voor represailles. Natuurlijk wil de politie de melder het liefst persoonlijk spreken. Omdat er immers niet teruggebeld kan worden als de informatie onduidelijk of onvolledig is.

De politie doet niet zomaar een inval na een anonieme melding. Er wordt eerst zorgvuldig onderzoek gedaan. In 2009 zijn er in totaal 225 meldingen binnengekomen, waarvan 195 bruikbaar bleken. Er zijn op dit moment 166 afgehandeld. Vijfenveertig meldingen hebben geleid tot een positief resultaat. In 2008 kwamen er 155 bruikbare meldingen binnen, waarvan er uiteindelijk 39 tot een positief resultaat leidden.

Telefoonnummer M.: 0800-7000.