Belgische Federale Overheid


* Eet minder zout

Eet minder zout

Datum: 12 januari 2010

'Minder zout consumeren is het minimum dat u voor uw gezondheid kunt doen. Een volwassene mag hoogstens 6 gram zout per dag consumeren.' Dat is de boodschap van de campagne 'Stop het zout' van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Overmatig zoutgebruik is de hoofdoorzaak van hoge bloeddruk en maagkanker. Bovendien is het een verzwarende factor bij osteoporose. Hoge bloeddruk is een stille doder. De meeste mensen die er aan lijden, weten het niet. In België hebben twee miljoen patiënten een te hoge bloeddruk. Deze ziekte is verantwoordelijk voor een groot deel van de cardiovasculaire problemen en infarcten.

Wacht dus niet langer. Gebruik minder zout in de keuken en lees het etiket van de voedingsproducten om na te gaan hoeveel zout (of natrium) ze bevatten. 75 % van het zout dat we consumeren zit immers in de voeding die we elke dag kopen.

Hou uw zoutconsumptie onder controle. Raadpleeg de website www.stophetzout.be en bestel de brochure 'Zout: top? Zout: stop!' (PDF, 9 p. - 803 kB).
Vraag ook de gratis zoutmeter aan. Hiermee kunt u makkelijk de omzetting natrium/zout doen om het juiste zoutgehalte van een product te bepalen.