GroenLinks

GroenLinks: conclusies Irak-onderzoek zeer ernstig

Dinsdag 12 januari 2010, 17:13u - Femke Halsema
* irak

* oorlog

Zeer ernstig, dat vindt GroenLinks van de conclusies van de commissie Davids. Deze commissie presenteerde vandaag haar rapport over de besluitvorming om de Amerikaans-Britse inval in Irak te steunen.

De Tweede Kamer is door het toenmalige kabinet Balkenende jarenlang onvolledig en wellicht ook onjuist geïnformeerd over het verzoek van de Verenigde Staten om mee te werken aan de inval in Irak. Diverse malen heeft GroenLinks daar opheldering over gevraagd, maar heeft deze tot vandaag nooit gekregen.

Het kabinet Balkenende is moedwillig doof geweest voor adviezen en informatie van juristen van de eigen ministeries en de AIVD en MIVD. Er is naar de beslissing om de Verenigde Staten te steunen toe geredeneerd. Een volkenrechterlijk mandaat ontbrak.

Volgens GroenLinks is het minister president Balkenende aan te rekenen dat hij weinig of geen leiding aan debatten over Irak gaf. De minister-president was in het begin zelfs niet betrokken bij de besluitvorming en liet het hele dossier volledig over aan de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer. Die formuleerde in een brainstormsessie van slechts drie kwartier begin augustus 2002 het kabinetsstandpunt, waarvan later nauwelijks meer is afgeweken.

Het rapport van de commissie Davids geeft weinig helderheid over mogelijke Nederlandse militaire steun aan de inval in Irak door de VS en Engeland. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vindt het onbevredigend dat de commissie nauwelijks antwoorden heeft kunnen vinden. Wat haar betreft kan een parlementaire enquête deze antwoorden wel geven.

GroenLinks heeft als enige politieke partij nooit steun verleend aan het militair optreden van de VS en Engeland in Irak. Ook was GroenLinks tegen de uitzending van de Nederlandse militairen naar Irak en tegen de verlenging van deze missie.