Gemeente Culemborg

Gemeentelijke onderscheidingen

Burgemeester Roland van Schelven heeft op 11 januari 2010, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Culemborg, twee gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt. De heer Cor van Stijn ontving een zilveren legpenning en de heer John Wierda een stadsspeld van de gemeente Culemborg. Eerder ontvingen Leo Vonk en Peter Brouwer al een stadsspeld vanwege hun betrokkenheid bij de organisatie van het evenement Culemborg Bijvoorbeeld.

Cornelis Adrianus Christiaan van Stijn is al meer dan vijftig jaar actief als vrijwilliger. In 1982 maakte de heer van Stijn deel uit van het FNV-afdelingsbestuur en maakte hij deel uit van tal van klankbordgroepen. Ook voor de belastingservice was en is de heer Van Stijn nog steeds een belangrijke kracht in kennis en inzet, als invuller en vooral de laatste jaren ook als mentor voor nieuwe leden. Daarnaast maakt hij nog altijd actief deel uit van cliëntenraden waar hij als FNV-er en als persoon opkomt voor de belangen van plaatsgenoten. Bij de Stichting Wooncentrum De Driestad houdt hij zich primair met algemene bewonerscontacten bezig. Bij gymnastiekvereniging Kunst en Kracht en volleybalvereniging Shot heeft hij heel wat jaren activiteiten en toernooien georganiseerd. Bijna twintig jaar was hij voorzitter van de Stichting Zomerfeesten en bestuurslid van Stichting Vrienden van muziekvereniging Pieter Aafjes.

Jan Wiebe Wierda
Uit de lange lijst van activiteiten die de heer Wierda op vrijwillige basis doet, blijkt dat hij graag iets over heeft voor zijn medemens en dan vooral voor de ouderen en zwakkeren in de samenleving. Zeven jaar lang was hij vrijwillig medewerker Slachtofferhulp Rivierenland. Als lid en voorzitter van de Seniorenraad Culemborg, onafhankelijk lid van de cliëntenraad Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland, lid van het platform WoonWelzijnZorgZones Culemborg en lid van de adviesgroep Wmo hoofdbestuur FNV komt hij op voor de belangen van anderen. Met het verzorgen van lezingen, inleidingen en workshops gaat zijn kennis niet verloren. Daarnaast is hij nog lid en penningmeester van de Bondsraad FNV Bondgenoten en penningmeester van de Culemborgse afdeling van de Partij van de Arbeid. Van 1995 tot 2002 stelde hij het filmprogramma van Theater de Fransche School samen.

Leo Vonk en Peter Brouwer
Het feest Culemborg Bijvoorbeeld werd in 2009 voor de 22^ste keer gehouden. Het feest trekt jaarlijks veel bezoekers en is van grote betekenis voor de lokale gemeenschap en voor het imago van Culemborg. Leo Vonk en Peter Brouwer zijn vanaf het begin bij het evenement betrokken; de heer Vonk als voorzitter en de heer Brouwer als secretaris. Gelet op de persoonlijke verdiensten, de duur daarvan en de belangeloze inzet voor de lokale gemeenschap ter bevordering van de samenhang van het imago van Culemborg, ontvingen beide heren een stadsspeld van de gemeente Culemborg.