Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Datum 12 januari 2010
Betreft Aanbiedingsbrief antwoorden Kamervragen met kenmerk 2009Z25095

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u, mede namens de minister voor Jeugd en Gezin, de antwoorden aan op de door de leden Dijsselbloem en Bouchibti (beiden PvdA) ingezonden schriftelijke vragen over kindermishandeling in koranscholen. De Kamervragen hebben als kenmerk 2009Z25095 en zijn op 21 december 2009 ingezonden.

Middels de antwoorden op deze Kamervragen wordt mede antwoord gegeven op de brief van de Commissie voor Wonen, Wijken en Integratie van 21 december 2009, waarin is verzocht om GGD Nederland te vragen om onderzoek te doen naar misstanden tijdens koranlessen. Deze brief beschouw ik hiermee als afgedaan.

Hoogachtend,
de minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E.E. van der Laan

Pagina 1 van 4





2009Z25095 Portefeuille Wonen, Vragen van de leden Dijsselbloem en Bouchibti (beiden PvdA) aan de ministers Wijken en Integratie voor Jeugd en Gezin en voor Wonen, Wijken en Integratie over Directie Inburgering en Integratie kindermishandeling in Koranscholen. (Ingezonden 21 december 2009) Beleidsontwikkeling


1 Datum Hebt u kennisgenomen van het bericht "Moskeeleiders frustreren onderzoek naar 12 januari 2010 lijfstraffen", het bericht "GGD wil onderzoek mishandeling tijdens Koranles" 1) en Kenmerk de brief van 15 december 2009 van het college van Burgemeester en Wethouders DGW/DI&I 2010000669 aan de gemeenteraad van Den Haag?

Ja.


2
Is het waar dat de moskeeën in Tilburg en Amsterdam werknemers van het Verwey-Jonker Instituut, die in uw opdracht onderzoek doen naar de omstreden koranscholen, buiten de deur houden en dat het vorig jaar aangekondigde onderzoek "maar niet van de grond komt"? Legt u zich hier bij neer? Zo nee, welke stappen gaat u ondernemen om dit onderzoek toch mogelijk te maken?

De moskeeën in Tilburg en Amsterdam hebben tot op heden inderdaad geen medewerking verleend aan het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar het pedagogische klimaat in het weekendonderwijs in moskeeën. Dit onderzoek is afhankelijk van medewerking van de moskeeën. Medewerking aan een dergelijk onderzoek geschiedt op vrijwillige basis. Immers, moskeeën zijn privaatrechtelijke organisaties en het weekendonderwijs dat hier wordt verzorgd valt niet onder de verantwoordelijkheid van de overheid. De moskeeën hebben ondanks meerdere pogingen van de onderzoekers nog geen medewerking verleend. Dit is onwenselijk en de betrokken besturen zijn inmiddels uitgenodigd voor een gesprek bij de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, in opdracht van wie dit onderzoek wordt uitgevoerd.
Om medewerking te verkrijgen is het nodig dat de moskeeën vertrouwen hebben in (samenwerking met) het Verwey-Jonker Instituut en in het doel van het onderzoek. Uit eerder onderzoek in Rotterdam is gebleken dat samenwerking goed mogelijk is, maar dat het tijd vergt om een goede samenwerkingsrelatie op te bouwen. Bij het toezeggen van een termijn voor afronding van het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut moet daarom in acht genomen worden dat medewerking van de moskeeën een proces is dat enige tijd vraagt. De verwachting is dat het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut voor de zomer van 2010 aan uw Kamer verstuurd zal worden.

Voor een verdere uitleg over de vervolgstappen die genomen zullen worden verwijs ik u naar de antwoorden op vraag 3 en 4.


3
Bent u van mening dat na herhaalde berichten over kindermishandeling uit Amsterdam en Tilburg, en de verontrustende bevindingen van de GGD in Den Haag, dit onderzoek nu snel moet worden doorgezet? Bent u bereid, gezien de resultaten van GGD Haaglanden, om GGD Nederland te vragen dit onderzoek landelijk uit te voeren?

Pagina 2 van 4






4 Portefeuille Wonen, Op welke termijn kan de Kamer de resultaten van het onderzoek naar Wijken en Integratie kindermishandeling in Koranscholen tegemoet zien? Directie Inburgering en Integratie Beleidsontwikkeling Antwoord 3 en 4
Het kabinet deelt de mening dat de signalen die opgevangen worden over Datum mishandelingen in het weekendonderwijs in moskeeën zorgelijk zijn. Het is 12 januari 2010 daarom van groot belang om op gestructureerde en betrouwbare manier de Kenmerk problematiek van mishandelingen in sociale leefmilieus te inventariseren. DGW/DI&I 2010000669 Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut zal zich richten op het brede pedagogische klimaat in het weekendonderwijs in moskeeën, eventuele factoren die integratie van kinderen die dit onderwijs bezoeken kunnen belemmeren en de effecten hiervan op de langere termijn op het welzijn van deze kinderen. De methodiek die de GGD Den Haag sinds 2008 heeft ontwikkeld is succesvol gebleken in het registreren en lokaliseren van signalen van mishandeling in sociale leefmilieus, waaronder ook het weekendonderwijs in moskeeën valt. Deze registratie heeft gebleken effect.
Gezien de effectiviteit van het signaleren van mishandelingen in het weekendonderwijs in moskeeën in Den Haag, zal GGD Nederland in opdracht van het kabinet een inventariserend onderzoek doen naar mishandeling in het weekendonderwijs in moskeeën.
Daarnaast zal GGD Nederland begin 2010 een bijeenkomst organiseren waarbij kennisdeling tussen gemeenten en regionale GGD's en uitwisseling van best practices op het gebied van het signaleren en tegengaan van mishandeling in sociale leefmilieus centraal staat.
Komende weken zal met GGD Nederland de onderzoeksopzet van het GGD- onderzoek worden besproken Op basis daarvan zal duidelijk worden wanneer de onderzoeksresultaten beschikbaar kunnen komen.


5
Ziet u een rol voor de Inspectie van het Onderwijs of voor de Inspectie Jeugdzorg in deze kwestie? Zo ja, hoe gaat die rol worden ingevuld? Zo nee, waarom niet en wie is er dan wel verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het verbod op kindermishandeling, ook in Koranscholen?

Op 30 juni 2008 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 3486) heeft het kabinet uw Kamer, in reactie op schriftelijke vragen van de leden Arib en Dijsselbloem, laten weten dat er geen rol is weggelegd voor de Inspectie jeugdzorg of de Inspectie van het Onderwijs. Het weekendonderwijs in moskeeën valt buiten de verantwoordelijkheden en taken van beide inspecties. Zowel binnen als buiten het gezin zijn ouders primair verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen. Uiteraard heeft de Raad voor de Kinderbescherming hier wel een taak op basis van meldingen. Uit de gang van zaken in Den Haag blijkt op welke manier voortvarend gehandeld kan worden als ouders onverhoopt onvoldoende invulling geven aan deze verantwoordelijkheid.


1) Elsevier.nl, 17 december 2009

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Karabulut, Jasper van Dijk en Langkamp (allen SP), ingezonden 17 december Pagina 3 van 4





2009 (vraagnummer 2009Z24805), van de leden Fritsma en Wilders (beiden Portefeuille Wonen, PVV), ingezonden 17 december 2009 (vraagnummer 2009Z24832) en van de Wijken en Integratie leden Sterk en Van Toorenburg (beiden CDA), ingezonden 18 december 2009 Directie Inburgering en Integratie (vraagnummer 2009Z24990). Beleidsontwikkeling

Datum 12 januari 2010 Kenmerk DGW/DI&I 2010000669

Pagina 4 van 4