Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 12 januari

Alkmaar, 12-01-2010 o 15.30 uur

Inbreker op heterdaad aangehouden

Alkmaar, maandag 11 januari 2010.

Rond 10.10 uur kreeg de politie de melding van een inbraak in een woning aan de Schoenmakerstraat. Toen kort hierna twee agenten ter plaatse kwamen zagen ze twee mannen uit een bovenraam van de woning komen. Na een korte achtervolging zagen zij kans één van deze twee verdachten aan te houden.

Het ging hierbij om een 28-jarige man uit Litouwen. Hij bleek gestolen sieraden bij zich te hebben. De politie heeft een onderzoek in de omgeving ingesteld maar daarbij werd zijn handlanger niet aangetroffen.

Hij kon ontkomen en heeft zich, naar later bleek, verschanst in een tuinhuisje op een binnenplaats van een nabijgelegen woning in de Schoenmakerstraat. Hij kwam hieruit in de middag, rond 13.30 uur tevoorschijn. Hij vluchtte van achter naar voren door die woning. De bewoonster zag hem nog net wegrennen. Haar werd in accentloos Nederlands door de man toegesnauwd dat ze haar mond moest houden. Eerder op de middag vond de vrouw het al vreemd dat haar hond een hele tijd voor de dichte deur van het tuinhuisje had gestaan. Het dier had de inbreker kennelijk al in de gaten gehad maar was niet aangeslagen. De gevluchte inbreker is een blanke man en tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij had een normaal postuur en een lengte van ongeveer 1,70 meter. Hij droeg een grijze ijsmuts een donker kort model winterjas en een donkere broek en donkere schoenen.

De aangehouden verdachte is in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld.

Nummerplaatherkenning levert hits op

Alkmaar, dinsdag 12 januari 2010.

De politie maakt op gezette tijden gebruik van een dienstauto met aan boord een computer die kentekenplaten kan uitlezen en razendsnel door politiesystemen haalt. Gistermiddag signaleerde deze ANPR-auto (Automatic Numberplate Recognition) in Alkmaar op de A9 een auto van wie bekend was dat het rijbewijs van de eigenaar ongeldig was verklaard. Deze 39-jarige man uit Wijk aan Zee kreeg een bekeuring.

Vanmorgen werd de auto opnieuw ingezet in de omgeving van Alkmaar. Daarbij werd een 38-jarige automobilist uit Heerhugowaard staande gehouden die nog 2.150 euro aan boetes moest betalen, te vervangen door 43 dagen hechtenis. Omdat de man de rekening niet kon voldoen is hij ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen.

Gestolen gitaren duiken op in winkel

Alkmaar, maandag 11 januari 2010.

Kort na het middaguur werd de politie gevraagd te gaan naar een muziekwinkel in Alkmaar. Daar zou een 62-jarige man twee gestolen elektrische gitaren te koop aanbieden. De gitaren waren tussen 9 en 11 januari uit een onafgesloten auto gestolen die stond geparkeerd op de Nieuwpoortslaan. Het slachtoffer ging alle muziekwinkels in Alkmaar af op zoek naar zijn instrumenten en stuitte rond het middaguur op de verdachte in de muziekwinkel. De politie hield de man aan. Hij zou de gitaren gevonden hebben. Hij is in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld.

Twee jongens aangehouden na diefstal bromfiets

Berkhout, maandag 11 januari 2010.

Rond 14.00 uur heeft de politie twee jongens van 16 jaar oud uit Zwaag en Hoorn aangehouden op de Kleine Wijzend. Kort ervoor hadden ze bij Mac Donalds een bromfiets die niet op slot stond gestolen. Ze hadden het voertuig in de bosjes bij een tuincentrum gelegd.

De eigenaar ontdekte kort na de diefstal dat zijn brommer weg was. Aan de hand van camerabeelden van het fastfoodrestaurant werd duidelijk hoe de daders eruit zagen en in welke richting ze waren gelopen. Met die informatie konden de verdachten worden aangehouden. Er is een proces-verbaal tegen ze opgemaakt.

Schoensporen in sneeuw verraden inbreker

Den Helder, dinsdag 12 januari 2010.

Vannacht heeft de politie dankzij speurwerk in de sneeuw een verdachte van een inbraak aangehouden. Rond 04.00 uur kwam er een inbraakmelding vanaf de Jac. P. Thijsseschool aan de Stakman Bossestraat. Ter plaatse bleek er een deur te zijn geforceerd en een computer te zijn weggenomen. Een getuige had een brommobiel weg zien rijden. De agenten kwamen uit bij de eigenaar van het voertuig in Nieuw Den Helder.

Deze man verklaarde dat hij zijn mini-auto, die sneeuwvrij voor de deur stond, had uitgeleend aan een 26-jarige man uit Den Helder. Die man zou mogelijk bij een andere kennis verblijven. Agenten hebben voor de deur van de eigenaar van de brommbiel dezelfde schoensporen aangetroffen als bij de inbraak en hebben ook dit spoor gevolgd. Toen de agenten aanbelden bij de woning waar de schoensporen stopten, zat de verdachte binnen bij de kennis op de bank en kon worden aangehouden. Hij is in verband met een nader onderzoek ingesloten. De computer is nog niet terecht.

Verkeerscontrole

Den Helder, maandag 11 januari 2010.

Tussen 11.00 en 12.00 uur werd op de Torplaan een algemene verkeerscontrole gehouden. Daarbij vielen acht bekeuringen. Drie wegens het niet kunnen tonen van een rijbewijs, vier wegens het niet dragen van een gordel en een wegens overschrijding van de maximum snelheid.

Verlichtingscontrole

Enkhuizen, dinsdag 12 januari 2010.

Vanmorgen tussen 07.00 en 08.00 uur werd een verlichtingscontrole gehouden op de Kweekwal en later op de Sebastiaan Centenweg. Hierbij kregen acht (brom)fietsers een bekeuring omdat hun verlichting niet in orde was.

Man aangehouden voor overval op woning

Opmeer, dinsdag 12 januari

Een 20-jarige man uit Heerhugowaard werd dinsdagochtend aangehouden in zijn woning voor een overval die op woensdagavond 6 januari plaatsvond op een woning aan de Koekoeksbloem.

Rond 23.00 uur die avond werd er bij de 31-jarige bewoner op de deur gebonkt. Toen hij de deur opende stonden er twee mannen voor de deur, waarvan er één een mes in zijn hand had. De bewoner werd met dit mes bedreigd. Hij liep een verwonding op toen hij de mannen wilde tegenhouden de woning binnen te gaan. De woning werd doorzocht. Hierna vertrokken de mannen met een auto die voor het huis geparkeerd stond. Er werden enkele goederen uit het huis meegenomen.

De politie kon naar aanleiding van binnengekomen informatie de 20-jarige Heerhugowaarder aanhouden. In zijn woning werden spullen aangetroffen afkomstig van de overval. Hij wordt in verzekering gesteld en wordt deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het onderzoek naar de tweede dader wordt voortgezet.

Man vermist (tevens homepagebericht met foto)

Den Helder, dinsdag 12 januari 2010.

Op woensdag 6 januari 2010 rond 16.30 uur is de 32-jarige Christiaan Weststeijn uit Den Hoorn weggegaan uit de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis aan Huisduinerweg 3 te Den Helder. Sindsdien heeft de familie geen teken van leven meer ontvangen van Christiaan.

De politie wil graag in contact komen met mensen die inlichtingen over zijn verblijfplaats kunnen geven. Hij is een blanke man met een lengte van ongeveer 1,80 meter, heeft halflang donkerblond haar en een slank postuur. Hij heeft blauwe ogen en was ondermeer gekleed in een beige jas en een spijkerbroek. Hij droeg zwarte handschoenen.

Mocht u weten waar Christiaan Weststeijn verblijft of mocht u hem na 6 januari hebben gezien, bel dan met de politie in Den Helder: 0900-8844.