Woonbond


12-01-2010

Ook Utrecht stelt huurteam in

De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten om een huurteam in te stellen. Dat gebeurde bij het vaststellen van de programmabegroting 2010. Toen de Raad in juli stemde over de instelling van een huurteam, bleek een meerderheid nog tegen te zijn. In november bleek de VVD de enige partij die het voorstel niet steunde. De politieke verhoudingen waren in korte tijd duidelijk veranderd.

Huurteammedewerkers informeren huurders over de hoogte van de huurprijs en helpen eventueel bij het opstellen van brieven of het voeren van procedures bij de huurcommissie. Het kan daarbij gaan over de hoogte van de huur of het (achterstallig) onderhoud van de woning. De meeste huurteams gaan actief op zoek naar situaties die niet deugen. Meestal betreft het woningen die particulier worden verhuurd, maar het kan ook om een corporatiewoning gaan. Het huurteam kan zich ook expliciet richten op notoire veelplegers (huisjesmelkers) die misbruik maken van de overspannen markt in Utrecht. Bijvoorbeeld door eventuele nieuwe huurders bij deze verhuurders direct te benaderen om een woningopname te doen.

Huurteams zijn actief in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Hilversum, Nijmegen en Rotterdam. In Groningen en Nijmegen zijn het studenten die de werkzaamheden uitvoeren. De Woonbond heeft geholpen deze studententenhuurteams van de grond te beuren. Woonbondwoorvoerder Hans Roseboom: 'Idealiter heeft elke studentenstad zijn eigen huurteam.' Hij wijst erop dat huurders met vragen en problemen ook altijd de Huurderslijn kunnen bellen, de ledenservice van de Woonbond. Op opkamers.woonbond.net staan de contactgegevens van alle huurteams.