DHV Groep


Burgemeester Oirschot neemt boek 'De kracht van kleine gemeenten' in ontvangst
Maatschappelijke betrokkenheid komt het beste tot uiting in kleine gemeentelijke organisaties. Deze gemeenten moeten dan wel krachtig worden vormgegeven. Dat staat in het boek `De kracht van kleine gemeenten', gebaseerd op de samenwerking tussen DHV en de gemeente Oirschot. Het boek wordt op 11 januari om 11.00 uur door de auteurs Jelle Rijpma en Raf Daenen aangeboden aan burgemeester Ruud Severijns van de gemeente Oirschot.

Ruud Severijns is behalve burgemeester van Oirschot ook Voorzitter van het samenwerkingsverband van vijf Kempengemeenten die gezamenlijk een aantal gemeentelijke taken uitvoeren. Vandaar dat de auteurs het boek graag als eerste aan hem willen aanbieden.

Beide auteurs hebben ervaring opgebouwd in het Openbaar Bestuur. Rijpma als strategisch adviseur bij advies- en ingenieursbureau DHV. Daenen als raadslid en docent management en organisatie aan de Fontys Hogeschool. Ook was hij van 2006 tot 2009 wethouder in Oirschot.

Rijpma ziet grote voordelen bij kleine gemeenten ten opzichte van de grote: `De kleine gemeente kent nog de menselijke maat en staat dicht bij haar burgers. Aan de andere kant staan gemeenten als Oirschot onder steeds grotere regeldruk vanuit Europa. Het boek toont dit spanningsveld en geeft aan hoe gemeenten hiermee om kunnen gaan'.

Daenen ziet voor het onderwijs een rol weggelegd in kleine gemeenten: `Studenten kijken vaak met een creatieve en frisse blik naar maatschappelijke problemen. De kleine gemeente is overzichtelijk en daarom goed te bestuderen; een ideale proeftuin voor de student die zich in de praktijk wil ontwikkelen'.

Aan het boek hebben diverse auteurs een bijdrage geleverd. Hoogleraar rechtsfilosofie Pessers van de UvA en de VU geeft een betoog over burgerparticipatie. Professor Eijlander, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg gaat in op de gemeente als onderwijsproeftuin. Ook burgers die actief zijn in de gemeente komen aan het woord. Ted van de Loo, fractievoorzitter van Dorpsvisie geeft zijn visie op de financiële slagkracht van kleine gemeenten. Corné Lathouwers komt aan het woord namens de dorpsraad Oostelbeers en Martien Matheeuwse namens het dorpscafé Spoordonk.

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de uitreiking van het boek 'De kracht van de kleine gemeente'. De uitreiking vindt plaats op maandag 11 januari om 11 uur in het gemeentehuis van Oirschot.