Nieuw-Vlaamse Alliantie


België lapt begrotingsadvies Europese Commissie aan haar laars (12/01/10)

De federale regering eindigt 2009 met een begrotingstekort van maar liefst 5,9% ofwel een dikke 20 miljard euro en een staatsschuld die bijna opnieuw de magische grens van de 100% bereikt. N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon vindt het onverantwoord dat in het licht van zulke duizelingwekkende cijfers de regering het presteert om het advies van de Europese Commissie, om het begrotingstekort in 2012 terug te dringen tot 3%, gewoon aan haar laars te lappen. Zelfs indien de economische groeicijfers de komende jaren beter meevallen dan verwacht, gaat ze enkel proberen om in de buurt te komen van de 3%. Kortom, het motto van deze regering blijft onveranderd: Après nous le déluge.

Jan Jambon: Ik verneem dat de regering afgesproken heeft dat als de economische groei hoger is dan verwacht, ze die extra middelen zal gebruiken voor schuldafbouw. Een wijze beslissing, maar het zou er eigenlijk nogal aan moeten mankeren. Ik zal dit trouwens in het parlement van zeer dichtbij opvolgen, want het zou niet de eerste keer zijn dat de federale regering dit soort van beloftes uiteindelijk niet nakomt. Het is echter vooral veelzeggend dat de regering niet de moed heeft om zichzelf een wat strenger begrotingstraject op te leggen dat in 2012 moet leiden tot een tekort dat kleiner is dan 3%, zoals de Europese Commissie vraagt. Nooit gedacht dat ik bijna heimwee zou krijgen naar de tijd van premier Dehaene, toen er wel nog verstandig geluisterd werd naar de goede raad van Europa

De Europese Commissie weet immers zeer goed waarom ze die extra inspanning van België vraagt. Met een schuldgraad van bijna 100% presteren alleen Italië en Griekenland nog slechter! Het is buitengewoon cynisch dat de regering, in dezelfde traditie als Verhofstadt onder Paars, goochelt met allerlei manke vergelijkingen met het buitenland om het eigen falen te verdoezelen. Dat in vele andere landen van de EU de schuldgraad sterker gestegen is dan bij ons, is immers logisch: zij hebben doorgaans een veel lagere schuldgraad en kunnen zich dus wel iets permitteren. België kan dat niet, maar doet het toch. En zoals iedereen intussen weet: de schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen. De Vlaamse belastingbetalers zullen de dupe zijn. Zoals Di Rupo een tijdje geleden zei op Terzake: De crisis gaat wel weer over en de sterkste schouders moeten maar de zwaarste lasten dragen.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be