Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA is gespeelde onschuld van Huytebroeck beu (12/01/10)

Ook nu de zoveelste leugen is komen bovendrijven, blijft Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) halsstarrig weigeren om haar verantwoordelijkheid te nemen in de zaak rond de Zenne-vervuiling. Als Huytebroeck - met al wat we nu weten nog altijd niet wordt verplicht om op te stappen, kunnen we het begrip ministeriële verantwoordelijkheid even goed uit de Van Dale schrappen, reageert Brussels volksvertegenwoordiger Paul De Ridder (N-VA). Ik ben die gespeelde onschuld van haar beu. Het is bovendien veelzeggend dat we van Groen! nauwelijks iets horen. Zijn ministerpostjes voor Ecolo en Groen! dan echt belangrijker dan het milieu? Onbegrijpelijk!

In de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement werd Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck vandaag opnieuw ondervraagd over haar rol in het milieudrama van de Zenne. Tot gisteren heeft Huytebroeck altijd verklaard dat ze op geen enkel moment had kunnen zien aankomen dat Aquiris het waterzuiveringsstation zou stilleggen. Maar ondertussen is gebleken dat de raad van bestuur van Aquiris - waarin ook een vertegenwoordiger van het kabinet Huytebroeck zetelt dit reeds in september 2009 tijdens een vergadering heeft besproken. De minister wist dus wel degelijk dat Aquiris ermee dreigde om bij aanhoudende problemen met zand en puin het waterzuiveringsstation te sluiten. Sinds haar gedwongen terugkeer uit Kopenhagen wringt Huytebroeck zich in allerlei bochten om toch maar alle verantwoordelijkheid van zich af te schuiven, zegt De Ridder. Ook nu nog doet ze laconiek alsof ze perfect normaal gehandeld heeft. Nochtans bewijzen de feiten het tegendeel. Het is duidelijk dat het postje voor deze Ecolo-minister belangrijker is dan het milieu of goed bestuur.

Paul De Ridder blijft namens N-VA aandringen op het ontslag van Huytebroeck. Maar aangezien de minister er zelf maar niet in slaagt om duidelijkheid te scheppen in dit verhaal, systematisch alle schuld doorschuift naar Aquiris, en blijkbaar niet van plan is haar verantwoordelijkheid te nemen, vraagt N-VA dat er minstens hoorzittingen worden georganiseerd zodat alle betrokkenen in deze zaak kunnen worden ondervraagd. Dan zal ongetwijfeld blijken dat de verantwoordelijkheid van minister Huytebroeck zowel vóór, tijdens als na de sluiting van het station verpletterend is.

Auteur:
Paul De Ridder
Brussels parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be