Ingezonden persbericht



---


-----------------------
28 december 2009

Historicus Antheun Janse brengt wereld van ridders in Nederland dichterbij

Lelystad- Tijdens de koude wintermaanden is er elke tweede dinsdagavond van de maand een lezing in Nieuw Land. Op 12 januari vertelt dr. Antheun Janse van Universiteit Leiden over de fascinerende wereld van de ridders in Nederland. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Er zijn weinig onderwerpen uit de geschiedenis waarover zoveel misverstanden bestaan als over ridders, in het bijzonder over ridders in Nederland. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is veel van onze kennis gebaseerd op fictie: romans en films. Die zijn leuk, spannend, maar ook eenzijdig en gekleurd. Ten tweede is de context waarin ridders functioneerden voor de hedendaagse Nederlander moeilijk te vatten. Het plegen van geweld hoorde bij de ridderlijke levenswijze als bidden bij een monnik. Die houding is ons in ons geordende en vredelievende landje totaal vreemd. Antheun Janse bespreekt in zijn lezing een reeks van misverstanden, in een poging om de fascinerende wereld van de ridders in Nederland echt dichterbij te brengen. De lezing maakt deel uit van het activiteitenprogramma bij de tentoonstelling Ridders, Rovers en Rouwdouwers over de (roof)ridders van Kuinre in de late Middeleeuwen.

KaKaarten voor de lezing van dr. Antheun Janse zijn E 8,00, inclusief koffie of thee. Aanvang is 19.30 uur en de lezing duurt tot ongeveer 21.30 uur. U kunt zich aanmelden via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. lezing 12 januari of via 0320 225 900. Tijdens lezingen kunt u parkeren op het voorplein van Nieuw Land.

Voor meer informatie kijkt u op www.nieuwlanderfgoed.nl