Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
2010

Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam Postadres: Postbus 70012 5 januari 2010 3000 KP Rotterdam

Bernard Hinault geeft startschot Zesdaagse Rotterdam

De organisatie van Le Grand Départ 2010 is er in geslaagd om niemand minder dan Bernard Hinault naar Nederland te halen om de opening van de Rabobank Zesdaagse van Rotterdam te verrichten. De vijfvoudige oud-winnaar van de Ronde van Frankrijk, die na zijn wielerloopbaan is gaan werken voor de Tourorganisatie, maakt op donderdag 7 januari zijn opwachting in Ahoy'. `Rotterdam' zal tot en met dinsdag 12 januari nadrukkelijk aanwezig zijn bij de `Six'. Op de piste wordt met een groot logo reclame gemaakt voor Le Grand Départ. Bovendien zijn de tijdritfietsen van het virtuele parcours voor de bezoekers aanwezig.

Het is niet de eerste keer dat Bernard Hinault in het Rotterdamse Sportpaleis aantreedt. In 1979 prijkte zijn naam eveneens op de affiche van het wielerspektakel. Toen als deelnemer. Zowel de organisatie van de Zesdaagse als van Le Grand Départ van de Tour de France ziet het als een grote eer dat Hinault genegen is de Rotterdamse `Six' officieel van start te doen gaan.

De `Rotterdamse Six' kent een rijke historie. De eerste editie vond plaats in 1936, toen nog op de wielerbaan in het Nenyto-gebouw in Rotterdam. Sinds 1971 is de wielerbaan in het Sportpaleis van Ahoy Rotterdam de thuishaven. In 1988 hield de Rotterdamse Zesdaagse op te bestaan, maar gelukkig kreeg het wielerfestijn in 2005, mede dankzij de steun van de Gemeente Rotterdam, een vervolg. Er werd een demontabele wielerbaan aangelegd en zo ontstond de `revival' van de Zesdaagse in Rotterdam, die direct door zowel renners en publiek, als sponsoren en media werd omarmd.

Het evenement wordt nu voor de 28ste keer gehouden van donderdag 7 januari tot en met dinsdag 12 januari 2010 in de Rotterdamse Ahoy'. Met opnieuw een bijzonder sterk deelnemersveld. Zo komen de Deense wereldkampioenen koppelkoers Michael Mørkøv en Alex Rasmussen en de Franse wereldkampioen sprint Grégory Baugé in de baan. Ook onze landgenoot Danny Stam (met de Belg Iljo Keisse) verschijnt aan de start. Tot de favorieten behoren bovendien Franco Marvulli en Bruno Risi, de Zwitsers die aan hun laatste seizoen samen bezig zijn. Risi stopt er straks immers mee. De 41-jarige jarige Zwitser won in zijn wielerloopbaan 59 keer een Zesdaagse, maar nog nooit die van Rotterdam.


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht